InterjúMűtét nélkül is helyrehozható a sérült gerinc – mondja Ferent Lóránt kolozsvári...

Műtét nélkül is helyrehozható a sérült gerinc – mondja Ferent Lóránt kolozsvári csontkovács

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Számos történet forog közszájon a csontkovácsokkal kapcsolatban. Vannak, akik csodatévőként tekintenek rájuk, mások gyanakvással figyelik a tevékenységüket, mondván veszélyes, amit művelnek. Az alábbi beszélgetés során Ferent Lóránt kolozsvári csontkovácsot kérdeztük arról, mi is valójában a csontkovácsolás, és milyen esetekben segíthet a betegnek.

A csontkovácsolást – oszteopátiát vagy kiropraktikát – legtöbbször az alternatív, kiegészítő gyógyászat tárgykörébe szokták sorolni. A konvencionális orvoslás az oszteopátiát megtűri ugyan, amolyan mostohagyerekként tekintenek rá, mondván, hogy tudománytalan és veszélyes az, amit a csontkovácsok művelnek. Honnan ered és mi is valójában a csontkovácsolás?

A csontkovácsolás Dél-Ázsiából származik. Az ázsiaiak voltak az elsők, akik az alternatív terápiákat használták, gondolok az akupunktúrára, a shiatsura, a különböző masszázstechnikákra és növényi alapú kúrákra. A csontkovácsolás vagy kiropraktika egy olyan manuális terápia, ami az összes ízület, valamint a csontrendszer egésze esetén alkalmazható.

Számos történetet hallani, hogy a csontkovácsnak sikerült meggyógyítani olyan gerinc, végtag és egyéb, a támasztó-mozgató rendszerhez köthető betegségeket, amelyeken a hagyományos orvoslás nem, vagy csak műtéti úton tudott volna segíteni. Milyen esetekben ajánlatos csontkovácshoz fordulni?

Váll-, könyök-, csípő-, térd- vagy bokaficamok esetén nagyon szépen vissza lehet helyezni az egymásról elcsúszott csontokat az ízületbe. Sokan kificamítják a bokájukat és heteket ülnek otthon borogatásokkal, pedig egy csontkovács pillanatok alatt helyre tudja rakja a kificamított testrészt. A csontkovács legfontosabb feladata azonban a hátgerincbetegségek kezelése, mint például a hátgerincferdülés, vagy a hátgerincsérv. Hátgerincsérv esetén az orvosok két opciót adnak: orvosság és műtét. Azonban tudjuk, hogy az orvosság egyrészt segít, de másfelől ront, míg a műtéttől mindenki menekül.  Ebben az esetben a kiropraktőr sokat segíthet. Sok betegnek hátgerincproblémák miatt leblokkol a háta, terhes kismamák esetén pedig gyakran jelentkeznek gerincfájdalmak. Ez nagyon fájdalmas, meg sem lehet mozdulni, a sürgősségin pedig jól begyógyszerezik az embert, majd hazaküldik. A gyógyszer hatásának elmúltával a fájdalom meg visszatér. A csontkovács viszont egy kezeléssel 20 perc alatt kiblokkolja a hátat, és néhány kezelés után a beteg újra folytathatja megszokott életvitelét.

csontkovacs1

Vannak veszélyei a csontkovácsolásnak?

Amennyiben nem megfelelő képzést kapott a jelentkező, és nem kellőképpen elővigyázatos, nagyon veszélyes lehet, hisz mindent érzésből kell csinálni. Ezért én röntgen- vagy MRI-felvételek alapján dolgozom. Ez azért jó, mert látom, hogy hol van a probléma és veszélymentesen tudok dolgozni. Ezért is vagyunk kevesen, akik terápiában dolgoznak, hisz először meg kell legyen az orvosi alapod, majd onnan lehet továbblépni kiropraktőr képzésre.

Kitől tanulta a mesterséget, kiből lehet egyáltalán csontkovács, és mit gondol a kelet-európai csontkovácsolás helyzetéről?

Ha adott az orvosi alapképzés, máris lehet jelentkezni csontkovácsnak. Engem egy japán orvos vezetett be a kiropraktika rejtelmeibe, utána pedig több orvostól is tanultam. Külföldön egyetemi szinten is oktatják, Kelet-Európában sajnos erre nincs példa egyelőre. A hozzánk legközelebb eső ilyen jellegű intézmény Budapesten van, Magyarország mellett pedig Németországban, Franciaországban, Angliában, az Egyesült Államokban és Kanadában van ilyen jellegű oktatás.

Számottevő az ellentét a csontkovács szakma és az orvostársadalom tagjai között, vagy a néhány kivételtől eltekintve azért az idegsebészek, a gerincspecialisták és a csontkovácsok keresik az egymással való kapcsolatot, és akár együtt is működnek?

Nálunk sajnos a sebészek, a neurológusok nem nagyon működnek együtt a kiropraktőrökkel, és nem is látom a jeleit annak, hogy ez egyhamar megváltozna. Ennek legfőbb oka, hogy a haza orvosi egyetemeken nem tanítják, így fenntartások övezik. Külföldön együtt dolgozik a sebész a kiropraktőrrel, és más alternatív gyógymódok ismerőivel. Ugyanakkor külföldön is vannak szakemberek, akik nem veszik igénybe a csontkovácsot, de a terápia hatását ennek ellenére elismerik.

Mint az élet egyéb területein, ez esetben is számos csaló, sarlatán mondja magát minden gerincbántalmat és egyebeket gyógyító csontkovácsnak. Hallani olyant is, hogy főleg vidéken idős emberek, úgynevezett csontrakók segítenek a problémákon. Mit javasol az érdeklődőknek, mi alapján döntsenek egyik, vagy másik csontkovács hitelessége, megbízhatósága mellett?

Mindenki hallott olyan történeteket, hogy idős falusi emberek nagy hatásfokkal tettek helyre csontokat, jól kezeltek gerincbántalmakat. Valóban, vannak ilyen példák. Ezek az emberek a szülőktől, a nagyszülőktől tanulták ennek a terápiának a használatát betegeken kísérletezve. Egyszer sikerült, másszor nem, próbálkozva tanultak. Nem tagadom, hogy sok esetben sikerrel jártak, de számos olyan eset is van, ahol több rosszat okoztak, mint jót. Például hátgerinc rendellenességek esetén kézzel nem nagyon lehet érezni a problémát, ezért szükséges a röntgen, vagy az MRI, hogy biztosabban lehessen dolgozni. Azt tanácsolom, hogy mielőtt csontkovácshoz fordulunk, előtte végeztessünk el bizonyos orvosi vizsgálatokat.

Ha egy mondatban kellene összefoglalnia, miért ajánlatos csontkovácshoz járni, mi lenne az?

A csontkovácsolás megadja a betegnek az esélyt, hogy a klasszikus gyógyszer-műtét opció helyett mást is választani tudjon, hisz egy megműtött hátgerinc már soha sem lesz egészséges.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek