HolotropikumMűködő belső szervet hoztak léte skót tudósok egy egér testében

Működő belső szervet hoztak léte skót tudósok egy egér testében

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Első alkalommal sikerült egy működő szervet növeszteni egy élő állat testében – jelentették be skót tudósok, akik egereken végezték el a kísérletet. A sejteket egy egér csecsemőmirigyében, az immunrendszer egyik fontos részében fejlesztették.

sejtek

A szív környékén található mirigy ugyanis a fertőzések ellen küzdő T-sejteket termeli. A kutatócsoport eredményei szerint az áttörés átalakíthatja a szervátültetést, ugyanakkor az emberi használatra évek múlva kerülhet csak sor.

Az Edinburgh Egyetem kutatói az egérembrió sejtjeit genetikailag olyanra programozták, amilyenek a csecsemőmirigyben is találhatók. A sejteket más, T-sejtek kialakulását támogató sejtekkel keverték össze, majd beültették egy egérbe, ahol a sejtek működőképes csecsemőmiriggyé alakultak. Próbálkozások ugyan korábban is voltak működő szervek kifejlesztésére, ám a mostani alkalommal teljes mértékben sikerült ezt véghezvinni, hisz a szervnek a külső kéregállománya és a belső velőállománya is létrejött, és még T-sejteket is termelt.

Az eredmények jó hírt jelenthetnek azok számára, kik működő csecsemőmirigy nélkül születtek, és azon idősek számára is, akiknek gyengül az immunrendszerük. A teljes megvalósuláshoz azonban további kutatásokra van szükség, ugyanis egyelőre a sejtek embriókban, és nem saját sejtből készülnek, valamint a rákos burjánzások veszélyét is el kell hárítani. Jó hír viszont, hogy a mesterséges szervek területe egy dinamikusan fejlődő tudományág, és valószínűleg már nem kell sokáig várni az áttörésre.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek