HolotropikumMítoszok a cukorbetegségről: valóban cukorbetegek leszünk, ha sok édességet eszünk?

Mítoszok a cukorbetegségről: valóban cukorbetegek leszünk, ha sok édességet eszünk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Sok szülő azzal próbálja leszoktatni gyermekét a túlzott édességfogyasztásról, hogy cukorbetegek lesznek, ha marokszám tömik magukba az édességet. De feltettük valaha a kérdést magunknak, hogy mennyi igazságtartalma van ennek a kijelentésnek? E mellett további tévhitek is közszájon forognak a diabéteszről, az alábbiakban pedig ezekről lesz szó.  

cukorbetegseg

Cukorbetegek leszünk a sok édességtől: nincs közvetlen kapcsolat az édességfogyasztás és a cukorbetegség kialakulása között. Viszont, ha az étrendünk nagyon kalóriadús, zsírokban gazdag és sok koncentrált cukrot tartalmaz, az jelentős súlygyarapodással jár. Az édességek, különösen a finomított termékek számos nem kívánt kilogrammot eredményeznek, és a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázata sokkal magasabb a hízásnak indult, vagy túlsúlyos személyek esetében. Így a cukorbetegség egyaránt lehet étkezési rendellenesség és anyagcsere rendellenesség.

A 2-es típusú cukorbetegség nem öröklődik genetikai úton: tévképzet, ugyanis a 2-es típusú cukorbetegség örökölhető, főleg apai ágon. Ettől függetlenül kialakulása inkább az életviteltől függ, semmint a genetikától. A 40 évnél idősebbek körében sokkal nagyobb a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázata, ha az apa, vagy a nagyapa is cukorbeteg volt. Anyai ágon kevesebb az esély erre, de ez nem jelent azt, hogy a betegség nem jelentkezhet.

A 2-es típusú cukorbetegség 30 éves korig jelentkezik: ez a felfogás is hibás, mivel a 2-es típusú cukorbetegség főleg 40-45 éves korban üti fel a fejét, és a legtöbb esetben étkezési rendellenességgel és elhízással jár.

A diabétesz nem befolyásolja a látást: hamis. A cukorbetegség az egész érrendszer zavarát jelenti, így a szem és a retina az elsők között van, amelyeket érinthet. Ezért az előrehaladott 2-es típusú cukorbetegségben szenvedők esetén gyakran alakul ki diabéteszes retinopátia, ami vaksághoz is vezethet.

A diabéteszhez társítható elhízás nem gyógyítható: a 2-es típusú cukorbetegség egyelőre gyógyíthatatlan, de a metabolikus sebészetnek köszönhetően szinten tartható. A sebészeti beavatkozás célja a súlycsökkentés és a metabolikus zavar kezelése, valamint az anyagcserezavar mértékének csökkentése.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek