LélektárMit taníthat a szerelemről ezen a Valentin-napon az 5 szakaszos, Hindu szerelemfelfogás?

Mit taníthat a szerelemről ezen a Valentin-napon az 5 szakaszos, Hindu szerelemfelfogás?

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

A Valentin-nap is, mint az ünnepek legtöbbje, teljes mértékben az üzletről kezd szólni. Mindenhol vásárlásra buzdító reklámok zúdulnak ránk: vegyél csokit, virágot, vidd el a párod ebbe az étterembe, ebbe a szállodába, stb. Próbáljuk meg elvonatkoztatni ettől a fogyasztó orientált marketing fogástól és elmélkedjünk arról, ami valóban számít ezen a napon!

Mit taníthat a szerelemről ezen a Valentin-napon az 5 szakaszos, Hindu szerelemfelfogás?
Fotó: Wikimedia.org

A szeretet és a szerelem kérdését, most Hindu szemszögből fedezzük fel, mely szerint ennek 5 szakasza van.

Kama: vágy az érzéki, illetve a testi vonzalom iránt

Az első dolog, ami a leggyakrabban a szerelem irányába tol, az a vágy. A fokozott testi vonzalom beizzítja érzékeinket, növeli koncentrációnkat és új ajtókat nyit az új fele. Önmagában ez is csodálatos dolog, de csupán abban nem teljesedhetünk ki.

Shringara: magával ragadó intimitás és romantika

A vágy ébreszti az intimitást. Mindenki tapasztalta már a Shringara érzést, aki már volt valaha szerelmes. Ez az a szakasz, amikor titkokat osztunk meg egymással, kialakul a „mi” felfogás, merünk bolondozni egymás előtt, és kibontakozik a szerelem, ami jobban összekapcsol egymással. Annak ellenére, hogy ebben a szakaszban sokszor úgy érezzük nincs is már a Földön kettőnkön kívül, hidd el, van élet a romantika után is.

Maitri: együttérzés, nagylelkűség és „apró kis kedvességek”

Ez az a szakasz, amikor rájövünk, hogy a „mi” dolgon túl is van élet. Sokkal kedvesebbek leszünk embertársaink irányába, apró figyelmességekkel próbáljuk mások életét is szebbé tenni, a mi életünk mintájára.

Bhakti: az együttérzésünk a teljes mindenségre kiterjed

A szerelem ezen szakasza annyira erőteljes, hogy már fesztiválokat is neveznek el erről. A Bhakti egy olyan magas fokú odaadásra vall, ahol már szinte mindenkire külön odafigyelünk.

Atma-Prema: önzetlen önszeretet

A szeretet eme szakaszában minden lélek irányában önzetlen szeretetet táplálunk. Ez akkor kezdődik, amikor képesek vagyunk szerelembe esni saját magunkkal. Ráébredünk, hogy sokkal többek vagyunk, mint amennyit az egónk, vagy a személyiségünk takar. Mindannyian ugyanazt a szikrát hordozzuk magunkban, ezért rájövünk, hogy ugyanaz a fény van bennünk, mint a többiekben.

Most, hogy látjuk mennyiféle szakasza is létezik a szeretetnek, nyissuk meg szívünket, mert csak így kaphatunk a szeretet energiáiból. Néha ez igencsak nehéz lehet, főleg ha több rossz dolog történt velünk előzőleg, de hívjuk segítségül a mantra erejét: Lokāḥ Samastāḥ Sukhino Bhavantu (kiejtve: “low-kah sahm-ah-staa su-key-no bah-vahn-too”), annyit tesz „a világ összes teremtménye legyen boldog”.

Ezen mantra ismétlésében gyakoroljuk az önzetlenséget embertársaink felé. Egy másik kiváló mantra a Buddhista világból az Om Mani Padme Hum, ami arra hív bennünket, hogy felfedezzük az együttérzés fontosságát a szívünkben. Tovább haladva az atma-prema szakaszú szeretet felé ajánlott az Auṁ Namaḥ Śivāya (kiejtve “om na-mah shee-vie-ya”), ami a legfelsőbb tudat birodalmába invitál, ahol névtől és fajtól függetlenül egyek lehetünk.

Ezen a Valentin-napon a drága csoki és virág helyett valóban arra összpontosíts, ami számít: önszeretet, mások szeretése és a felségi erők szeretése.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek