HolotropikumMit jelent a magas triglicerid szint, és mennyire veszélyes?

Mit jelent a magas triglicerid szint, és mennyire veszélyes?

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

A trigliceridek, vagy az ún. neutrális zsírok a táplálkozás során a szervezetbe került zsírok legfontosabb alkotóelemei. A szervezet zsírraktárai is főként ezekből töltődnek fel. A trigliceridek közé sorolható a disznózsír, a vaj, az olaj, stb., melyekre más és más zsírsavösszetétel jellemző. Táplálkozást követően a szervezetbe jutott zsírok egy része az energiaszükségletet biztosítja, egy másik része azonban feleslegként nem kerül felhasználásra.

orvosi-analizis

A fel nem használt zsírok a zsírszövetben raktározódnak, a test legfontosabb energiaforrását biztosítják, védik a testet a kihűléstől, szigetelő funkciót töltenek be, védelmet biztosít a csontoknak és belső szerveknek. Normál esetben a vérben csak minimális mennyiségű triglicerid van jelen, normál értéke 1.7 mmol/L. Fontos tudni, hogy a trigliceridek nemcsak zsírban gazdag élelmiszerek fogyasztásával juthatnak a szervezetünkbe.

Nem megfelelő étrend esetén, ahol a szénhidrátok és a zsírok aránya túlmutat a bevitt fehérjearányon, megemelkedhet a triglicerid szint. A probléma gyakran jelentkezik túlsúlyos, elhízott emberek esetén, de a hasnyálmirigy gyulladásnál pl. akár 10-szerese is lehet a normál szintnek.

Cukorbetegek esetén a magas vércukorszintet magas triglicerid szint kíséri. A trigliceridek szintjét a túlzott alkoholfogyasztás, és egyes vérnyomáscsökkentők szedése is növelheti, de a pajzsmirigy betegségek és egyes vesebetegségek esetén is megnövekedhet az érték.

A magas triglicerid szint esetén nő az érelmeszesedés kialakulásának veszélye, valamint a szívkoszorúér és az agyi elzáródás kockázata. A triglicerid szintet a legegyszerűbben a táplálkozási szokásaink megváltoztatásával csökkenthetjük.

Figyeljünk arra, hogy a táplálékkal bevitt zsírok és szénhidrátok mennyiségét csökkentsük, ám ne essünk át a ló túlsó oldalára sem, hisz a túlzott fehérjefogyasztás sem egészséges. E mellett végezzünk rendszeres testmozgás, kerüljük az alkoholfogyasztást, fogyasszunk omega-3 zsírsavban és antioxidánsokban gazdag élelmiszereket.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek