KuriózumMit eszünk ma? Az étlapon: festékanyag, arzén és cellulóz!

Mit eszünk ma? Az étlapon: festékanyag, arzén és cellulóz!

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Sok egymásnak ellentmondó információt lehet olvasni a helyes-helytelen táplálkozásról, az ételek egészséges vagy káros hatásairól, a biotermékekről és genetikailag módosított tápanyagokról, kistermelőkről és nagyipari maszlagról.

virsli

Mindenkinek szíve joga, hogy mit fogyaszt, honnan és milyen mennyiségben, de gondolom, abban egyetértünk, hogy fontos lenne tudni mindazokat az információkat, amik alapján eldöntjük hogy mi kerüljön az asztalunkra és mi megy a szemétbe.

Egyértelmű az, hogy napjainkban a profitorientáció miatt a minőség a mennyiség rovására megy. Egyénileg értelmetlen lenne harcot kezdeményezni, de fontos elgondolkodni azon, hogy mit tehetsz te az egészségedért. A fogyasztó szerepe a tudatos választás, így mindenki maga döntheti el, hogy mit választ. De ehhez a tudatos választáshoz elengedhetetlen ismerni azokat az információkat, ami alapján dönthetsz.

Egy érdekes saját élményem volt a nagyipari élelmezési “titkokkal” kapcsolatban. A Maros völgyében stoppoltam és felvett egy teherszállító autó. Fiatal kommunikatív sofőr, jó hangulat. Megkérdezte, hogy nem zavar-e ha tesz egy 20 perces kitérőt, mert árút szállít. Megálltunk egy közepes ipari épület parkolójában, ahol gyorsan átadta az árút. Kíváncsi természetem nem hagyott nyugodni:

– Elnézést megkérdezhetem mit forgalmaznak? – kérdeztem
– A zsákokban olyan őrlemény van, amit nagyrészt húsfeldolgozó üzemekhez viszünk és adalékanyag. Olyasféle térfogatnövelő szer. Amit épp itt látsz az virsli meg párizsi – mutatott a zsákba lévő porszerű anyagra. – Egy kis adagból több tíz kiló lesz, olyan por-hús 🙂 – mondta a szállító, aztán elmosolyodott, mert látta a döbbenetet az arcomon.

Több internetes portálon kering egy olyan videó, amely lerántja a leplet egyes közkedvelt ételekről, termékekről. Megdöbbentő információk, valóságtartalmát ki-ki eldöntheti és ennek függvényében többé-kevésbé tudatos fogyasztóként vásárolhat.

“A virsli húsmaradványokat, zsiradékot tartalmaz, valamint gabonakeveréket, amely zsemlemorzsa, zab és liszt keveréke. A “Pink slime” olyan húsmaradványokból készül, amelyet egy időben csakis kutyatápként értékesítettek. A nagy csirkefarmokon nevelt tyúkokat arzénnal etetik, hogy a húsuk rózsaszín legyen.” – láthatjátok a YouTube -8 Facts About Food That Will Totally Creep You Out videójában.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek