GasztroMit csináljunk a savanyú káposztával tavasszal? Egy biztos: ki ne dobjuk!

Mit csináljunk a savanyú káposztával tavasszal? Egy biztos: ki ne dobjuk!

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

A savanyú káposzta számos kultúrában egy igencsak nagyra értékelt eledel, és nem csak az íze, hanem pozitív táplálkozási hatásai miatt is. A káposzta savanyítási ideje ősszel kezdődik, de tavasszal sok háziasszony úgy dönt, hogy kidobja a fel nem használt példányokat.

Jó tudni, hogy a savanyú káposzta az év többi részében is fogyasztható. Mit tehetünk, hogy hosszú időn keresztül friss maradjon?

A savanyú káposzta pozitív egészségügyi hatásai

Az erjesztési folyamatnak köszönhetően a savanyú káposztának sokkal több pozitív hatása van, mint a friss káposztának. A savanyú káposzta és a káposztalé javítja az emésztést, a benne található probiotikumok javítják a bélbaktériumok egyensúlyát, egy komolyabb antibiotikum kúra után regenerálják a bélflórát.

A savanyú káposzta sok rostot, vitamint és ásványi anyagot tartalmaz: 150 gramm savanyú káposzta 27 kalóriát, az ajánlott napi C-vitamin bevitel 23%-át, a K-vitamin 15%-át, a vas 12%-át és a B6-vitamin 11%-át tartalmazza.

Mit tegyünk a savanyú káposztával tavasszal?

A savanyú káposzta bármilyen húsféléhez használható köretként, egy finom csülök vagy kolbász tökéletes kísérője lehet. A háziasszonyok általában kidobják a télről megmaradt savanyú káposztát, de van néhány trükk, amellyel az év többi részében is fogyasztható.

Hogyan kell tárolni a savanyú káposzta leveleit?

A káposztalevelek hosszabb ideig elállnak, ha eltávolítjuk róluk a hamar romlásnak induló vastagabb “eret”. Ezután csavarjuk ki a káposztaleveleket, majd tegyük nejlonzacskóba a fagyasztóba.

A háziasszonyok szerint a káposzta a fagyasztás pillanatától számítva körülbelül hat hónapig megőrzi az ízét. Ha valamilyen káposztás ételt szeretnénk készíteni, csak ki kell venni a fagyasztóból, hagyni kell felolvadni, és már használható is.

Mikor kell kidobni a savanyú káposztát?

A savanyú káposzta megromlásának első jele a szaga. Nagyon erős, savanyú lesz. A második jel a színe – tejesebb, mint kellene, és a levelek már nem ropogósak, hanem puhák. Ha ezt észleled, akkor itt az ideje kidobni.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek