HolotropikumMit árulnak el ráncaink a szervezetünk egészségéről? Nem is gondolnád mi mindent!

Mit árulnak el ráncaink a szervezetünk egészségéről? Nem is gondolnád mi mindent!

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

A ráncok megjelenése a kor előrehaladtával jár, és ezzel semmi baj nincs, teljesen természetes folyamat. Nem kell tőle tartani, mert attól függően, hogy hogyan mutat, lehet a szépség, bölcsesség, tudás, vagy akár a jólét jele is.

Mit árulnak el ráncaink a szervezetünk egészségéről? Nem is gondolnád mi mindent!
Fotó: Pixabay.com

Érdekes módon a ráncok az egészségünkről is sok mindent elárul, sajnálatos módon azonban inkább a potenciális bajok jelenlétét jelzi, de ha tudunk olvasni ezekből a jelekből, könnyedén megelőzhetjük a betegségek kialakulását.

1. Szívbetegség kialakulásának kockázata

Ha a fülcimpa egyikénél, vagy adott esetben mindkettőnél átlós ránc jelentkezik, az szívbetegség kialakulásának a megnövekedett kockázatát jelzi. Ezt a teóriát ezzel magyarázzák: a szívizom és a fülcimpa ugyanabból a genetikai anyagból fejlődik ki, ezért közvetlen kapcsolatban vannak.

2. Csontritkulás

Az egyik gyógyszerészeti egyetem kutatócsoportja kapcsolatokat fedeztek néhány ránctípus és a csontok ásványianyag tartalma között. A kutatók szerin: „A bőr és a csontok közös fehérjeblokkokon osztoznak, így az öregedéssel együtt jár úgy a bőr, mint a csontok minőségének csökkenése.” „Minél több a ránc, annál nagyobb fokú a csontritkulás.”

3. Magas vérnyomás veszélye

A Hollandiai Orvosi Központ tanulmánya szerint azok a nők, akik arca fiatalos és ráncmentes, alacsonyabb vérnyomással rendelkeznek. Szintén ezen tanulmány kapcsán mutatták ki, hogy akik olyan családból származnak, ahol az átlagéletkor igencsak magas, a felkarjukon nincs megereszkedve a bőr.

4. Magas stressz

Teljesen igaz az, hogy valakiről az arca alapján meg lehet állapítani, hogy mennyire stresszes az életvitele. A stressz miatt sokszor ráncoljuk a homlokunkat, összevonjuk a szemöldökünket, ami a mimikai ráncok állandósulását segítik elő. A folyamatos stressz hormonok termelődésével a bőr kollagén szintje csökken.

5. Magas cukorszint

A cukor a szervezet fehérjéihez tapadva olyan vegyületeket hoznak létre, melyek a bőr két legfontosabb molekuláját rombolják le: az elasztint és a kollagént. Ezért ha lehet, mellőzzük a túlzott cukorbevitelt és inkább fogyasszunk minél több gyümölcsöt, főleg gránátalmát és mangót, mert ezek jó hatással vannak a bőr minőségére.

Nem kell aggódni, a ráncok megjelenése és megléte teljesen természetes, ezek csupán útmutatásul szolgálnak. Viszont jöjjön néhány tipp, melyek segítségével lelassíthatjuk a bőrünk öregedését és ezzel együtt a ráncok számainak gyarapodását is:

Aludj többet: a kevés alvás csak továbbfokozza a bőr romlását

Egyél több gyümölcsöt és zöldséget: a bennük található karotinoidok értékes antioxidáns a bőr számára.

Szokj le a cigarettáról: nem meglepő, hogy a dohányzás felgyorsítja a bőr öregedési folyamatát, mivel a nikotin szűkíti a vérereket ezáltal csökkentve a test és a szövetek vérellátását.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek