OtthonMire van szükségünk az ideális tárgyaló kialakításához?

Mire van szükségünk az ideális tárgyaló kialakításához?

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Az ideális tárgyaló berendezése alapvetően nem tűnik bonyolult feladatnak. Ám ahhoz, hogy a megvalósítás ne egy sablon szerint történjen meg, mégis érdemes kicsit jobban belemenni a részletekbe. Például abba, hogy mit is jelent tulajdonképpen az, hogy a tárgyaló optimális?

Szigor vagy kedvesség?

Először is még idejekorán érdemes eldönteni, hogy a tárgyaló milyen tér is valójában. Olyan, ahova jó belépni, ahol a kedvesség az alaphangulat, még a komoly témák ellenére is, vagy olyan helyiség, ahol a szigor, az etikett, a szabályok dominálnak. Lévén e kettő között óriási a különbség, s ez az eltérés természetesen a berendezésekkel kapcsolatban is érvényesül.

Itt jegyezzük meg, hogy a kedvesség tere nem egyenlő azzal, hogy akkor a tárgyaló elveszíti a hitelességét, ezzel együtt a megbeszélések hangulata is komolytalanná válik. Erről szó nincsen. Attól még, hogy a tér hívogató, hogy jó belépni, a következetesség és természetesen a szakmai irányelvek is érvényesülhetnek. Viszont kutatások is foglalkoztak ezzel a kérdéskörrel és arra jutottak a felmérések, statisztikák alapján, hogy az otthonos, barátságos közeg eredményesebbé varázsolja az üzleti tárgyalásokat, egyeztetéseket. Erre képes a jól megválasztott és kialakított atmoszféra.

Mindennek fényében a vidaXL kanapék eleganciáját nem érdemes nélkülözni. Egyrészt roppantul kényelmes ülőfelületet kínálnak, másrészt otthonosság, melegség sugárzik belőlük, tehát nem keltenek rideg, távolságtartó hangulatot. Harmadrészt pedig jó rájuk nézni, vonzó és különleges megjelenésükkel nagyban hozzájárulhatnak az érintett helyiség egyediségéhez.

Gondoljunk csak bele: a kanapé az otthonosság, a kényelem szinonimája a legtöbb házban és lakásban, azaz egy dolgozószobába vagy tárgyalóba pont ezt az érzést csempészi majd bele. Ha pedig egy ügyfél vagy kolléga otthonosan érzi magát, azzal a tárgyalás kezdeténél megvan az elvárható nyugodt, békés hangulat.

Az otthonosság, a szívélyes fogadtatás megkönnyíti a kapcsolatteremtést, számtalan láthatatlan „falat” képes lerombolni, azaz már nekifutásból sokkal kedvezőbb a légkör, mint amilyen rideg, kimért fellépésnél tapasztalható. Ez pedig, ahogy azt már említettük, a sikeres tárgyalások egyik záloga.

Mi az, ami bár meglepőnek tűnhet, de nem hiányozhat a tárgyalóból?

Az egyszemélyes ágy. Igen, erre a felvetésre a legtöbben abszolút értetlenül reagálnak. Mit keres egy ágy ott, ahol amúgy a kerekasztal-beszélgetéseké a főszerep? Ahol a keretek közé szorított üzleti világ jelenik meg? Nos, pontosan azért nélkülözhetetlen ebből, a számtalan előítéletet magába szippantó térből, mert az ágy jelenléte önmagában képes oldani a feszültséget. Mennyivel jobb ide leülni első körben. Mennyivel biztonságosabb megtapasztalni a komfortosságot, és azt, hogy a tárgyalóterem nem az oroszlán barlangjával egyenlő. Még a kávét, az üdítőt vagy a teát is élvezetesebb ilyen körülmények között elfogyasztani, mint feszengve a kötöttségtől és persze a barátságtalan kisugárzástól.

Érdemes olykor merész döntéseket hozni, mert az eredmény nem várat sokáig magára. Lehet igen, hogy a konvekciók közé első körben alig-alig fér bele ez az újító szemlélet, de egy próbát mindenképpen megér. Mert a változás az üzleti életben is megfigyelhető, ahol a magánélethez hasonlóan a nyitottság válik irányadóvá, akárcsak a természetesség és a kényelem.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek