HolotropikumMiómák: a méh jóindulatú daganatai

Miómák: a méh jóindulatú daganatai

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Gyakran előfordul, hogy egy rutin nőgyógyászati vizsgálat során kiderül, hogy csomók vannak a méhben. A legtöbb nő ijedten és kérdően áll a problémával szemben. Bejegyzésünkben a méh jóindulatú elváltozásairól olvashatjátok el a legfontosabb információkat.

mioma

Mit jelent a mióma?

A mióma az izomszövet jóindulatú daganatos elváltozása, amely leggyakrabban a méh izomszövetében fordul elő. Az elváltozás izomból és kötőszövetből álló csomók, amelyek megjelenhetnek elszórtan egyesével vagy többszörösen. Méretük változó: pár millimétertől akár több tíz centiméter nagyságúra is megnőhetnek.

Hogyan alakul ki?

A kialakulásában és növekedésében fontos szerep jut a petefészkeknek is, mivel úgy tűnik, hogy a kialakulásához hozzájárulnak a petefészek hormonok is.  Azon nők körében, akiknél az ösztrogénnak nevezett női hormon túlsúlyban van, gyakrabban jelenik meg mióma. Leggyakrabban a harmincadik életév után alakul ki. A terhesség alatt szintén megnőhet a már meglévő daganatos elváltozás. Nem bizonyított az a feltevés, mely szerint a nem szült nők hajlamosabbak a betegségre. A változó kor után, viszont a meglévő jóindulatú csomók többnyire visszafejlődnek, azonban fontos a rendszeres nőgyógyászati vizsgálat.

Tünetek

A mióma általában nem okoz panaszokat. Olykor fájdalom kísérheti, amely a kismedencére lokalizálódik. A bél illetve a hólyag panaszok abban az esetben jelentkeznek, ha a daganat nyomást gyakorol ezekre a szervekre. A méhben levő mióma csomók rendszertelen, görcsös, fájdalmas menstruációhoz vezetnek. Néha jelentkezhet folyás vagy vérzés is. A kezeletlen nagy csomók meddőséghez vezethetnek. Ha ezeket a tüneteket észleljük, fontos időben felkeresni egy nőgyógyász szakorvost.

Kezelés

A tünetek súlyosságától, illetve a beteg életkorától függően a miómát gyógyszeresen, hormonokkal kezelhetik, vagy műtéti úton eltávolítják. A műtét során az apróbb csomókat egy egyszerű sebészeti beavatkozással kimetszik, míg nagyobb csomók esetén az egész méh eltávolítására is szükség lehet.

A betegség lefolyása

A kezeletlen miómák növekedésükkel gyakran alhasi teltségérzetet, nyomásérzetet okoznak, a csomókat tévesen terhességen is vélhetik. Ha növekedésével nagyobb ereket, idegeket nyom heveny fájdalom jelentkezhet. A nagyobb miómák, mivel meggátolják a méh összehúzódó képességét, fájdalmas, erős, rendszertelen havi vérzést okoznak.

A mióma nem veszélyes, nem rákos jellegű elváltozás. Jól elhatárolt és nem okoz áttéteket, de a fent említett tünetek és szövődmények miatt orvosi beavatkozást igényel. Fontos jelentősége van a rendszeres szűrővizsgálatnak, mert minél hamarabb felismerik, annál könnyebben tudják kezelni.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek