HolotropikumMinden amit tudnod kell a végbél és vastagbéltükrözésről

Minden amit tudnod kell a végbél és vastagbéltükrözésről

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Kellemetlen alhasi panaszok, székrekedés vagy hasmenés gyötör, vagy nyomokban vér található a székletedben? Lehet, hogy banális oka van, és tünetek napok alatt megszűnnek, de ha hosszas ideig fennállnak a panaszok, akkor szükség lehet egy pár olyan vizsgálat elvégzése, amely fényt derít az okokra. A gasztroenterológus szakember segít a tünetek kivizsgálásában és eldönti a leghasznosabb kivizsgálások szükségességét.

kolonoszkopia

Milyen vizsgálati eszközt alkalmaznak a szakemberek?

Az endoszkópnak nevezett eszköz betekintést nyújt a belek belső kivizsgálásába. Az endoszkóp egy optikai eszközzel és fényforrással ellátott hajlékony, vagy merev cső. A vizsgálat keretén belül az endoszkópot bevezetik a kivizsgálandó testüregbe és a szakember az optikai eszköz segítségével megtekinti a vizsgálandó szerv belsejét és felméri annak egészségi állapotát.

Lépésről lépésre haladva

A végbéltükrözés a bélrendszer végső szakaszának képalkotó eljárása. A végbél vizsgálatára alkalmas eszköz a rektoszkóp, amely egy rövid, harminc centiméter hosszú merev egyenes cső. A bél mélyebb szakaszainak vizsgálatára szigmoidoszkópot (7o cm hosszú), illetve kolonoszkópot használnak. A teljes vastagbél vizsgálatára alkalmas eszköz flexibilis és hosszúsága a két métert is eléri.

A tükrözés előkészítése különös figyelmet és előkészítést igényel, hiszen a vizsgálandó szakaszt előtte meg kell tisztítani az ott lévő széklettől. Az endoszkóp bevezetésének megkönnyítése érdekében a beteg speciális pozícióban helyezkedik el a vizsgálati asztalon. A végbéltükrözés esetében a legmegfelelőbb a kőtörő pozíció, amikor a beteg a hátán fekszik és alsó végtagjait terpesztett helyzetben alátámasztják csípője és térde hajlított pozícióba kerül.

A másik szokványos helyzet a térd-könyök pozíció ahol a beteget arra kérik, hogy térdén, illetve könyökén támaszkodjon, és hátát kissé domborítsa ki. A flexibilis eszközzel való vizsgálat esetén a beteget oldalfekvő pozícióban vizsgálják.

A műszer végét rendszerint síkosító kenőccsel, vazelinnel, vagy parafinnal kenik be, hogy könnyebben legyen bevezethető a megfelelő bélszakaszba. A vizsgálat alatt levegőt fújnak a belekbe, ami által azok kitágulnak és jobb látási viszonyokat érnek el ezáltal.

Az végbélnyílás és az esetlegesen előforduló elváltozások, mint az aranyeres csomók, repedések, kisebb daganatok szabad szemmel is láthatók és tapinthatók. A mélyebb szakaszok vizsgálata már proktoszkóppal történik. A vastagbél vizsgálatához viszont már kolonoszkóp bevezetése szükséges.

Mire figyel a szakember?

A szakember megfigyeli a nyálkahártya esetleges elváltozásait, gyulladásait, a nyálkahártyán előforduló kinövekedéseket mint a polipok daganatok, aranyeres csomók.

A végbéltükrözés elsődleges indikációja a véres széklet, de sikeresen használják daganatok szűrővizsgálatára vagy nők esetén a nőgyógyászati elváltozások beleket érintő kivizsgálására.

A vastagbéltükrözés indikációi közé tartozik a gyomorbélrendszeri vérzések, a daganat gyanús elváltozások, jó és rosszindulatú daganatok, gyulladásos bélbetegségek, fekélyes elváltozások, ismeretlen eredetű hirtelen kialakuló vérszegénység kivizsgálása.

Tükrözés a daganatok korai felismerése érdekében

A bélrendszerbe előforduló rákos elváltozások a második leggyakoribb halálos kimenetelű daganatos betegségek közé tartoznak. Rendszerint negyven és hetven év között jelentkezik úgy a férfi, mint a női nemnél. A bélrák általában a vastagbélben, vagy a végbélben alakul ki. A végbélrák gyakorisága 5o-6o %. A vastagbéldaganatok korai felismerésének leghatékonyabb és életet mentő módszere a tükrözéses vizsgálat.

Az  American Cancer Society „Guidelines for the Early Detection of Cancer” ajánlása szerint az ötven évet betöltött férfiak és nők esetében a következő szűrővizsgálatok szükségesek a vastagbél polipok és daganatok szűrésére:

Flexibilis szigmoidoszkópia 5 évente

Kolonoszkópia 1o évente

CT kolonográfia (virtuális kolonoszkópia) 5 évente

A tükrözéses vizsgálat nemcsak diagnosztikai, hanem terápiás értékű is lehet. Az endoszkóp segítségével szövetmintát vesznek, amelyet kórszövettani vizsgálatra küldenek.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek