HolotropikumMinden, amit tudnod kell a savanyúságról!

Minden, amit tudnod kell a savanyúságról!

Nyereményjáték: Kattints ide és vidd el a főnyereményt a Filantropikum és a RIAVITA közös játékán!

Jó tudni, hogy ha savanyúságokról beszélünk, akkor nemcsak a savanyú uborka jöhet szóba. Egy sor zöldséget, akár gyümölcsöt lehet savanyúságnak eltenni, ami nagyon ízletes és változatos kiegészítés lehet egy főfogás mellett.

Fotó: Filantropikum.com
Fotó: Filantropikum.com

Erjesztés vs. savanyítás

Mindenféle zöldséget savanyítva szoktak eltenni, de van, aki az erjesztést választja. A savanyítás során savas kémhatással történik a tartósítást, például ecet segítségével, míg az erjesztés vizes sóoldatban zajlik le.
Mindkét módszer hasznos az egészségünk szempontjából.

Az erjesztett zöldségek biztosítják a szervezet számára a szükséges probiotikumokat, amely az emésztéshez szükségesek. Az ecet ugyanakkor egy jó antioxidáns forrás, csökkenti a vércukorszintet, javítja a szív egészségét és csökkenti a rák kockázatát. Az üzletben kapható savanyúságok esetében a túlzott hő hatására elvesztik jótékony hatásukat, ezért érdemes otthon erjesztett és savanyított finomságokat készíteni.

Mit tegyünk el savanyúságnak

A válasz egyszerű: általában ropogós és vízdús zöldség nagyszerűek, mint az uborka, cékla, hagyma, káposzta. De nem szabad itt megállni: még remek választás a bab, paprika, okra, paradicsom, sárgarépa és karfiol. A gyümölcsök közül jól savanyíthatók a citrusfélék, finom az ecetes dinnye. De érdemes még kísérletezni.

Hogyan játszunk az ízekkel?

A savanyúságokat nagyszerűen lehet fűszerezni, ezért tegyünk az alaplébe kaprot, vagy bazsalikomot, de a fokhagyma is finom ízt ad a többi zöldségnek, és savanyítva önmagában is ínycsiklandó. Emellett még használhatunk mustármagot, koriandert és a szegfűszeget, hogy csak néhányat említsünk.

Hogyan készítsünk savanyúságot?

Először is be kell szerezni egy befőttes üveget. Ki kell választani azokat a zöldségeket, gyümölcsöket, amelyeket majd el szeretnénk fogyasztani. Töltsük meg velük az üveget, dobáljuk bele kedvenc fűszernövényeinket, magvainkat, ezután töltsük fel ecetes vízzel, vagy pedig vizes sóoldattal. Ezután pedig várni kell. Az ecetes savanyúság hamarabb, három nap alatt már megérhet, míg az erjesztett verzió később, egy hónap múlva válhat finommá és fogyaszthatóvá. Itt szobahőmérsékleten kell tárolni, mivel a baktériumok így tudnak jól szaporodni, ezután pedig hűtőben kell tárolni az erjesztett savanyúságunkat.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek