KuriózumMilyen zenét kellene hallgatnia a sebészeknek a műtőben?

Milyen zenét kellene hallgatnia a sebészeknek a műtőben?

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Azok az orvosok, akik zenét szoktak hallgatni a műtétek alatt sokkal nyugodtabbak. Sok filmben látni, hogy a sebészek maximális hangerőn bömböltetik a zenét, többen kemény metált hallgatnak, és ez számos nézőben visszatetszést kelt. Nem kellene, mivel a zene úgy a betegre, mint az orvosra jótékonyan hat.

Fotó: Flickr.com
Fotó: Flickr.com

A Cardiff Egyetem kutatócsapata legújabb kutatásában arra kereste a választ, hogy milyen zene alkalmas a műtőtermi hallgatásra, ugyanakkor egy olyan listát is összeállított, amely teljesen alkalmatlan zeneszámokat tartalmaz.

Az ajánlott darabok: Bee Gees – „Stayin Alive”, Sade – „Smooth Operator”, Wham – „Comfortably Numb”, Pink Floyd – „Comfortably Numb”, Coldplay – „Fix You”.

A következő számok viszont nagyon nem ajánlottak műtét közben, különösen akkor, ha a páciens részleges altatásban van: Queen – „Another one bites the dust”, REM – Everybody hurts”, Radiohead – „Knives Out”, Red Hot Chilli Peppers – „Scar Tissue”, Bob Dylan – „Knockin’ on heaven’s door”.

A kutatók szerint a műtőben szolgálatot teljesítő orvosok és asszisztensek 80 százaléka hallgat zenét operáció közben. A kutatásból az is kiderült, hogy a legtöbb esetben a fősebész választja ki milyen zene szólhat a műtét alatt.

A szakemberek elmondták, az orvosok és asszisztensek úgy tekintenek a zenére, mint egy hatékony kommunikációs közegre, ami egyben csökkenti a szorongást és javítja a hatékonyságot. Hozzátették: a zenehallgatás jelentősen javítja a sebészek teljesítményét, mivel javítja a koncentrációképességet.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek