KuriózumMilyen egészségünkre káros hibákat követünk el a konyhában?

Milyen egészségünkre káros hibákat követünk el a konyhában?

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

A konyha a lakásunk egyik olyan fontos élettere, melyet nem árt egyfolytában szemmel tartanunk. Jó, hogyha pl. rendszeresen cseréljük a mosogatószivacsot, vagy többször kezet mosunk főzés közben. Nézzük, mit kell betartanunk, annak érdekében, hogy megőrizzük egészségünket.

Fotó: Flickr.com
Fotó: Flickr.com

Sokszor jobban odafigyelünk arra, hogy mit eszünk, mint arra, hogy higiénikusan készítsük elő ételeinket. Sok olyan hiba létezik, melyet, ha elkövetünk, egészségünket kockáztatjuk.

Sokáig használjuk az olajat?

Milyen időközönként szoktuk kicserélni a húsok, krumpli sütéséhez használatos olajat? Sajnos a legtöbb ember akár több hónapig is képes ugyanazt az olajat felhasználni, hogy spóroljon vele. Az olaj újrafelhasználása az egyik legkárosabb dolog, amit az egészségünk ellen elkövethetünk. Az agyonégett olaj sok betegség okozója lehet, mint például a ráké, szívbetegségé. Jó, ha csak egyszer használjuk, mert az égés által toxikus anyagokat keletkeznek benne.

Mossuk meg a húst?

Mielőtt nekifognánk elkészíteni a húst, alaposan le szoktuk öblíteni vízzel. Egy nemrég készült tanulmány szerint nem feltétlenül kell lemosni a húst, hiszen így nagyban hozzájárulunk egy a húson levő baktérium terjesztéséhez. A campylobakter hasmenést, hasi fájdalmakat, lázat, rossz közérzetet okozhat. Míg a zöldséget alaposan meg kell mosni, a csirkét nem, ugyanis így a cseppek által a baktérium átterjed a konyha többi részére is. Ezáltal a fertőződés megtelepedik a vágófelületeken és edényeken is.

Kézmosás

Azt tudjuk, hogy evés előtt kezet kell mosni, de a háziasszonynak a főzés közben is nagyon sokszor kell kezet mosnia. Ne felejtsünk el kezet mosni mielőtt felvágnánk a húst, mikor megpucoltuk a hagymát és a zöldséget, és akkor is, amikor nekifogunk teríteni.

Húsolvasztás

Legtöbben kivesszük a fagyasztóból a húst, beletesszük egy tálba, és hagyjuk a konyhában, míg ki nem olvad. A húsnak azonban ez nem tesz jót, hiszen így elszaporodhatnak a baktériumok. Töltsünk jéghideg vizet a tálba, és úgy tegyük bele a húst. Amint kezd langyosodni, cseréljük újra hidegre. Ha a kiolvasztandó hússzeletek vékonyak vagy kisebb darabkákból áll, tehetjük langyosabb vízbe is.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek