Minden társadalomban jelen van, hogy egy adott pillanatban önmagára kell hagyni a gyerekeket ahhoz, hogy önállóan is tudjanak boldogulni. Míg az állatvilágban ez az ösztön nagyon kifejlett, és minimális erőfeszítésbe kerül, addig nálunk, az emberek világában ez komoly és nehéz lépést jelent.

Fotó: Marie-Claire Camp
Fotó: Marie-Claire Camp

Egyedül hagyni a gyereket mindig bonyolult folyamat, ugyanis a szülők gyakran hajlamosak hibáztatni miatta magukat. Bármennyire is nehéz, hozzá kell szoktatnunk magunkat, ez ugyanis a gyerek fejlődésének egyik fontos, és el nem hanyagolandó momentuma. Ahhoz pedig, hogy a csemetéink később felelősségteljes és kiegyensúlyozott felnőtté váljanak, fokozatosan kell felébresztenünk bennük a bizalmat saját képességeikben, erejükben – indokolják a szakértők.

De mégis melyik az ideális életkor, amelytől egy gyereket már nyugodtan otthon lehet hagyni egyedül?

Bizonyos országokban ezt az életkort törvénybe foglalják. Az Egyesült Államokban például tilos önmagára hagyni a gyereket a lakásban, ha nem töltötte még be a 12. életévét. Más országokban viszont a szülő dönti el, mikor jön el a megfelelő pillanat.

Még mielőtt elhatároznád, hogy a gyerek igenis maradhat otthon egyedül, légy tekintettel a következőkre:

* mennyire felelősségteljes a gyereked. Nem az életkor számít, ugyanis vannak olyan gyerekek, akik 10 évesen sokkal érettebben gondolkodnak, mint 13 éves társaik. Tudják, hogy nem szabad idegenekkel szóba állniuk, vagy tilos ajtót nyitniuk olyan személyeknek, akiket nem ismernek, nem számít, milyen érveket hoznak fel?

* hogyan egyezik a fiú- vagy lánytestvérrel. Biztos lehetsz benne, hogy nem lesz verekedés otthon, és nem szedik szét a házat, mire hazaérsz?

* mennyire biztonságos a lakás. Veszélyes lakónegyedben éltek, a nyílászárók állapota kiváló, és a gyerek tudja, kihez fordulhat, amennyiben valami gyanús neki? Vagy tudja-e mi a teendő, ha tűz üt ki, esetleg elvágja az ujját?

Addig viszont, míg erre a szintre eljutunk, és minden a legnagyobb rendben történjen, hosszú folyamatnak kell lezajlania. A folyamatot pedig az elején kell elkezdeni, azaz már kiskortól kell „belenevelni” a gyerekbe, hozzászoktatni őt bizonyos dolgokhoz.

1. Hagyd egyedül a gyereket a szobában pár percre.

Figyeld közben, mit csinál, de ne add tudatára, hogy a közelében vagy. Fokozatosan növeld ezt az időt, míg el nem éred a 30 percet, majd az 1 órát.

2. Alkoss szabályokat.

Tanítsd meg a gyereket, mit szabad és mit nem szabad tennie míg te nem vagy otthon. Amennyiben nem tartja be őket, ismételjétek át. Magyarázd meg újra és újra, milyen veszéllyel jár, ha hanyagolja őket. Amennyiben a gyerek nem érti meg, hogy tilos az ajtót nyitva hagyni, kimenni a lakásból, idegenekkel szóba állni vagy ajtót nyitni nekik, akkor még nem áll készen az egyedüllétre.

3. Találj ki helyzeteket és játsszátok el.

Ismételjétek meg, játsszátok el többször is ugyanazt a helyzetet a gyerekkel, hogy meggyőződhess, felfogta, amire tanítottad, és úgy is fog cselekedni, ha egyedül marad a lakásban. Mit tesz, ha elvesztette a kulcsait, ha egy idegent lát az ajtó előtt, ha éhes, ha segítségre van szüksége a házifeladatnál, vagy ha a szülők késnek, esetleg unatkozik – ezek mind olyan helyzetek, amire tudnia kell a megoldást.

4. Készítsd fel a sürgősségi esetekre.

A gyereknek ugyanis tudnia kell, mi a teendő például egy tűzesetnél, vagy miként kell használnia egy tűzoltó készüléket. Tanítsátok meg őt a segélyhívó és a ti telefonszámaitok tárcsázására, vagy a barátok, szomszédok elérhetőségét is megadhatjátok neki. Nem elegendő ezeket a számokat elmenteni a gyerek mobiltelefonjába. Tudnia kell alkalmazni is őket.

5. Szabd meg, ki a főnök.

Amennyiben több gyereketek van, ki kell nevezned közülük egy főnököt. A többieknek kötelező módon rá kell hallgatniuk, őt pedig ki kell oktatnod arra, hogy milyen felelősséggel jár a testvéreinek a felügyelete.

6. Tanítsd meg az eledele elkészítésére.

Mutasd meg a gyereknek, hogyan készíthet el különböző ételeket, amelyeket nem kell sütni, főzni, stb.

7. Dolgozz ki egy kimenekítési tervet.

Tegyetek pontra egy kimenekítési tervet, és gyakoroljátok el a gyerekekkel, tanítsátok meg őket arra, miként kell eljárniuk, ha netán sor kerülne valamilyen veszélyre. Az ismétlés addig szükséges, míg a csöppségek felfogták, mit is kell tenniük.

Ha érdekelnek további cikkeink, csatlakozz a Filantropikusok csoportunkhoz! , vagy kövess minket a Pinteresten, vagy iratkozz fel a hírlevelünkre.