Vajon sokat alszik vagy keveset? Valójában mennyi egy gyerek optimális alvási ideje? Többnyire ilyen és ehhez hasonló kérdések fordulnak meg minden aggódó szülő fejében.

Erre a kérdésre azonban nincsen egyértelmű válasz, hiszen mint oly sok minden, ez is egyéntől függ. Minden gyerek annyit alszik, amennyi szükséges számára az egészséges fejlődéshez. Ehhez azonban arra van szükség, hogy már pár hetes korától igyekezzünk kialakítani számára egyféle alvásrendet.

De nézzük, mit ajánlanak a szakemberek arra vonatkozóan, hogy életkortól függően mennyi alvásra van szüksége egy gyereknek.

· 0-3 hónap

Az újszülött csecsemők esetében az alvás szakaszos, hiszen 2-4 óránként felébrednek táplálkozás céljából. Ha nehezen alszik vissza, győződjünk meg arról, hogy esetleg jól lakott-e, száraz-e a pelenka, nyugtassuk meg, de semmi esetre ne szoktassuk ahhoz, hogy a karjainkban aludjon el.

· 3-6 hónap

Ebben a korban már sok kisbaba képes 6-12 órát aludni egy huzamban, és ez érdekében akár az éjszakai etetést is hajlandóak kihagyni. Hogy alvásuk minél pihentetőbb legyen, igyekezzünk nappal a friss levegőre vinni. Az esti rutin megszokása, mint amilyen a fürdés, szoptatás, és később az esti mese, hozzásegíti majd ahhoz, hogy jobban aludjon éjszaka.

· 6-12 hónap

Ebben az időintervallumban az alvás kissé nehézkesebb lehet az anyától való elválás okozta szorongás következtében. Ha gyerekünk felsír az éjszaka közepén, igyekezzünk megnyugtatni, simogassuk meg a hátát, de ne vegyük ölbe, ha lehetséges.

· 1-2 év

Ebben a korban már igyekszenek mindent kitalálni, csakhogy elodázzák a lefekvés pillanatát. Igyekezzünk ebben az életszakaszban is tartani az esti rutint, fürdessük meg és ne maradjon el az esti mese se. Arra azonban vigyázzunk, hogy ne engedjünk a zsarolásnak, hogy a mi ágyunkban aludjon el, mert ezt a későbbiekben nehezen szokja le.

· 2-5 év

Ebben a periódusban, gazdag fantáziájuknak köszönhetően, gyakran “látnak” szörnyeket az ágy alatt, a szekrényben, ezért ha ilyen probléma merül fel, ne hagyjuk figyelmen kívül, hagyjuk égve az éjszakai lámpát, ameddig el nem alszik.

· 5-10 év

Hogy ne legyenek gondjaink az elalvással, ebben a korban korlátozzuk, sőt egyenesen tiltsuk meg a koffein tartalmú italok elfogyasztását, és korlátozzuk a televízió előtt eltöltött idő mennyiségét is, főleg az esti órákban.

Ha érdekelnek további cikkeink, csatlakozz a Filantropikusok csoportunkhoz! , vagy kövess minket a Pinteresten, vagy iratkozz fel a hírlevelünkre.