OtthonMiként örülhetsz hosszú ideig kedvenc ágyneműdnek?

Miként örülhetsz hosszú ideig kedvenc ágyneműdnek?

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Általában különböző huzatokba bújtatjuk paplanunkat, párnáinkat, hogy megkíméljük azokat a kopástól, rongálódástól, szennyezésektől, továbbá azért is, hogy melegebb, otthonosabb, vonzóbb kinézetet kölcsönözzünk ágyunknak.

Fotó: morguefile.com

Azonban akármennyire is kímélnénk, a paplanok, párnák is „öregednek”, aztán történnek balesetek is, így sokszor kényszerülünk arra, hogy megtisztítsuk azokat. Az alábbiakban néhány jótanácsot árulunk el neked, amely segítségével hatékonyabban végezheted el ezeket a „kozmetizálásokat”, megnövelve kedvenc ágyneműid élettartamát.

Évente párszor ajánlott, hogy alaposan kiszellőztesd a paplant. Ideális módon ezt a szabadban kellene elvégezned, hogy néhány órán át a nap süsse annak felületét.

Ha foltos lett a paplan, azt úgy távolíthatod el hatékonyan az anyagból, hogy a folt alatt az anyag által közrefogott bélelést szerteoszlatod, majd a foltot szappanos vízzel kimosod. Így megkíméled a víztől a bélelést.

Amennyiben mégis vizet kapott a paplan „tölteléke”, alaposan szárítsd meg, hajszárító segítségével! Ennek semmiképp sem szabad nedvesnek maradnia, ugyanis ez kedvez a penész kialakulásának.

A paplanok teljes mosása nem ajánlott, mivelhogy nagyon nehezen szárad ki a bélelésük.

A raktározásnál kerüld a nagyon szoros összegöngyölést. Ha teheted, inkább akaszd fel egy rúdra és tárold azon, hogy ne árts a paplan bélelésének. A műanyag zsákok helyett pedig válassz anyagból készült zsákot, vagy göngyöld a paplant egy lepedőbe. A nyári hónapokon át – vagy míg nem használod az jobban fog szellőzni az anyag alatt, mint a plasztik védőburokban.

A huzatok is igénybe vehetik a képességeidet, mivelhogy a folyamatos tisztítás, mosás könnyen rongálhat az anyagukon. Létezik azonban néhány aranyszabály azok mosásával kapcsolatban, amelynek segítségével a legkényesebb huzatokat is hosszú ideig megkímélheted.

A fehér huzatok speciális kezelést igényelnek ahhoz, hogy mindig csillogóan fessenek. Hogy hosszú ideig gyönyörködhess azok vakító, friss kinézetében, az utolsó tisztáló vízbe tégy két-három csepp kék tintát. Ha természetes anyagból készült, a fehér huzatot 95 fokon, hosszú programmal nyugodtan moshatod, a vízbe pedig tölts kímélő fehérítőt.
Az anyag nem fog besárgulni, ha tároláskor sötét műanyagba/neylonzacskóba húzod, vagy ha hajlékony fém textúrájú anyagba foglalod.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek