LélektárMiként javítsunk önbizalmunkon?

Miként javítsunk önbizalmunkon?

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Mindannyiunknak voltak már olyan pillanatai az életben, amikor elveszítettük önbizalmunkat, és az optimizmusunk is a minimálisra csökkent. De a legtöbbünknek általában sikerül egykettőre túltenni magunkat ezen hullámvölgyeken.

Fotó: vonzoferfi.hu

Az okok, amelyek árthatnak nekünk

Több olyan kiváltó ok is létezik, amely csökkentheti önbizalmunkat: a természetünk, a tapasztalataink és a másokkal fenntartott kapcsolatunk nagy hatással van ránk és a magunkba vetett hitünkre, az életünkön át.

Főként a gyerekkorból származó negatív tapasztalatok és élmények azok, amelyek a legnagyobb hangsúlyt fektetik az önbizalmunkban. Az élet első éveiben alakul ki ugyanis a személyiségünk, az egónk, a negatív sokkok pedig csak megbélyegzik azt, és a tudatalattiban azt az érzést keltik, hogy nem vagyunk értékesek, nem számítunk, nincsenek jó tulajdonságaink.

Felnőttkorban is kaphatunk ilyen pofonokat, amelyek a legerősebb magunkba vetett hitünket is megrendítik. A folyamatos zaklatások, szexuális, érzelmi és fizikai téren, a gyerekkori elhanyagoltságunk, az, hogy a szüleinknek nem tudtunk megfelelni, a társadalmi frusztrációk, a nyomás, amelynek nap mint nap ki vagyunk téve, a betegségek, a stressz, a folyamatos visszautasítások és szakmai/érzelmi kudarcok könnyen megtépásszák önbizalmunkat.

De sosem szabad feladnod! Vannak ugyanis módszerek, amelyekkel minimális erőfeszítéssel segíthetsz magadon.

1. Sose hasonlítsd össze magad másokkal

Valamennyiünk egyéni tulajdonságokkal rendelkezik és egy olyan személyes úttal, amely messzemenően fontosabb a szomszéd útjánál. Persze, lehetnek olyan céljaid, amelyekről álmodozol, de azoknak közük kell, hogy legyen a képességeidhez, és főként elérhetőek kell, hogy legyenek! Hiába szaladnál le 100 métert 10 másodperc alatt, ha sosem edzettél rá, illetve ha nincsenek meg az ehhez szükséges adottságaid.

2. Sose becsüld alá magad!

Egyszer se indulj neki a feladataidnak úgy, hogy nem vagy képes megoldani őket, vagy azok túl magasak neked! Inkább gondolkodj el, és mérd fel a szintet, amelyen jelenleg vagy, mennyire értékeled magad bizonyos szakterületeken, és fogadd el a kihívásokat, amelyek találnak hozzád. Legtöbbször ugyanis olyan problémákkal kell megküzdenünk, akarattal vagy tévedésből, amelyekhez nem értünk.

3. Tedd szokássá, hogy pozitívan gondolkodsz és beszélsz magadról!

Ha mindig csak azt ismételgeted, hogy alulképzett vagy, és nem tudsz semmit, emiatt nem is számítasz semmiben, csak azt éred el, hogy a kudarc iránti félelmet és a bizalmatlanságot táplálod magadba. Talán az elején nehezebb lesz, de idővel, ha folyamatosan arról beszélsz, ami tetszik neked magadban, ráébredsz, hogy egyre több olyan benned rejlő dolog létezik, ami szép és értékes tulajdonság. „Ki mint vet, úgy arat” – mondja a közmondás, és ez igaz is: ha szellemileg bizalmat vetsz el magadban, sikert aratsz majd.

4. Vedd körül magad optimista emberekkel!

Többféle ember él a környezetünkben, akikkel kapcsolatba léphetünk. Csakis rajtad múlik, hogy azokat válaszd közülük, akik jó hatással vannak rád, és nem „mérgezőek”, akik kiszívják belőled az energiát. Egy karizmatikus, vicces kolléga lehet a megoldás a szürke munkanapok kiszínezésére, és néhány jóbarát, akik kedvesek számodra, és akikkel mindig kedvedre szórakozhatsz szabadidődben. Ha visszahúzódóbb vagy, biztos vagy egy lelki barátod, aki segítségével időnként feltöltheted az elemeidet.

5. Ne engedd, hogy tiszteletlenül bánjanak veled!

Amikor hagyod, hogy az emberek tiszteletlenül viselkedjenek veled, átlépve a jóérzés határait, ez azt jelenti, hogy te sem tiszteled önmagad, és az ő szemükben is értékedet veszíted. Fontos, hogy elvárd és megteremtsd mások feléd irányuló tiszteletét, és ne engedd, hogy eltiporjanak. Ha olyan főnököd van, aki folyton felhányja, hogy nem voltál elég felkészült egy bizonyos feladatban, vigyázz, hogy többé ne hibázz, és ha később is megalázni próbál mások előtt, védekezz a bizonyítékokkal. Őrizd meg a nyugalmadat, és harcolj az érveiddel, mutasd meg, hogy értesz ahhoz, amit csinálsz, és következő alkalommal tudni fogja, hogy már nem megy veled a játéka!

6. Olyan tevékenységekbe kezdj, amelyeket kedvelsz!

A kellemes elfoglaltságok jókedvvel és energiával töltenek fel, ugyanakkor megszilárdítják önbizalmad is. Mindez csökkenti a stresszt is, és általuk elmúlik a szorongás is. Viszont tartsd észben: ha a depressziós hangulatod, félelmed és rettegésed még így sem szűnik meg, ne szégyenkezz! Sőt, mindez bizonyíték arra, hogy felnézel önmagadra, és segítséget kérsz a szakértőktől.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek