KuriózumMihail Labkovski pszichológus: "Emberek, engedjétek meg magatoknak a lustálkodást!"

Mihail Labkovski pszichológus: „Emberek, engedjétek meg magatoknak a lustálkodást!”

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Mihail Labkovski pszichológus szerint engedjünk magunknak néha egy kis pihenést!

Vannak emberek, akik egy fárasztó, munkával teli nap után még mindig azt keresik, hogy mit tudnának dolgozni. Ők azok, aki a hétvégét, sőt a szabadságot is rendszerint munkával töltik. Számukra egyszerűen ismeretlen az az állapot, hogy napfürdőzzenek a tenger partján, vagy csak egyszerűen az égboltot kémleljék.

Ezeknek az embereknek a mottója: „Az idő értékes, ezért észszerűen kell kihasználni!”

De vajon örömet okoz számukra ez az állandó pörgés? Nem hiszem! Egyszerűen nem tudják, mikor kell megállni! És ezek az emberek a környezetükre is rossz hatással vannak, különösen a gyerekekre.

„Elvégezted a feladatodat?” „ Miért másztál fel az ágyra?” „Miért nem olvasol a semmit tevés helyett?” – Ezek hallatán a gyerek félve tekint a maximalista szülőre, és valahányszor az a látóterébe kerül, igyekszik tevékenykedni, megfelelni a felnőtt elvárásainak. Az ilyen szülő pedig lustasággal vádolja gyerekét, ha az nem az elvárásainak megfelelően pörög.

De vajon ezzel a hozzáállással szorgalomra tudja ösztönözni gyerekét? Sajnos a válaszom, nem!

Az ilyen emberek általában mindig elégedetlenek másokkal és önmagukkal szemben is. Pedig néha jó, és szinte szükségszerű, hogy elengedjük magunkat és egy kicsit „lustálkodjunk”, mondják a szakemberek. Ezeket a perceket pedig igyekezzünk a maximumon megélni, ne a munkánkkal kérkedjünk, hanem a bennünk rejlő harmóniára legyünk inkább büszkék. És ugyan így biztosítsunk a gyerekeink számára naponta egy kis pihenési időt.

Pszichológusként állítom, hogy: „Nem az nyer időt, aki folyton pörög, hanem az, aki csendes, magabiztos, és képes koncentrálni az adott pillanatban! Ezért tanuljunk meg egyszerűen üldögélni, nem gondolni semmire, nem nyugtalankodni és nem előre tervezni. Tanuljuk meg, hogy ne bocsátkozzunk hosszú párbeszédekbe, és ne töltsünk végtelen időt a közösségi hálót böngészve. A nagy dolgok megvalósításához ugyanis először el kell tudnunk csendesedni. Mert az élet megérdemli mindezt, úgy, hogy igyekezzünk boldogságban megélni minden pillanatát!”

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek