HolotropikumMiért veszélyes a sörhas, és hogyan szabaduljunk meg tőle?

Miért veszélyes a sörhas, és hogyan szabaduljunk meg tőle?

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

A sörhas általában a férfiakra jellemző, de nőknél is előforduló jelenség, amelynek a közhiedelemmel ellentétben nincs köze a sörfogyasztáshoz.

Magyarországon minden harmadik felnőtt túlsúlyos és további 28,5% elhízott
Magyarországon minden harmadik felnőtt túlsúlyos és további 28,5% elhízott

A sörhas, azaz a hasi hízás oka nem egyéb, mint a túlzott kalóriabevitel, és a napi életritmusunkkal áll szoros kapcsolatban. A tudomány jelenlegi állása szerint az elhízott emberek gyakrabban halnak meg szív- és érrendszeri betegségekben, mint azok, akik nem szenvednek súlyproblémáktól, de a legfrissebb kutatások szerint a hagyományos elhízásnál sokkal veszélyesebb a sörhas, vagyis az, ha valakinek a hasán van a legtöbb zsírpárnája.

Amerikai kutatók ugyanis egy tanulmány keretein belül arra a következtetésre jutottak, hogy az elhízással járó betegségek alaposan összefüggésben állnak azzal, hogy testünkben hol rakódik le a legtöbb zsír, illetve abból is pontosan hány kiló. Az Egyesült Államokban több ízben is folyt már olyan kutatás, amiben erre irányuló kérdésekre szerettek volna válaszokat találni a szakemberek, így eddig már közel 13 ezer felnőtt korú és egyben panaszmentes páciens adatait vették már fel.

A kijelölt orvosi csoport a testmagasságot, a testsúlyt, a has körfogatát és a csípő körfogatát is számításba vette a rögzítés során, és kiderült, hogy bármilyen szempont szerint is vizsgálják az embereket, a legtöbben azok közül haltak meg, akiknek a hasi körfogatuk volt a legnagyobb, tehát sörhassal rendelkeztek. Az elhízásnak alapvetően két formája különböztethető meg: a hasi (úgynevezett android vagy alma, újabban centrális) és a csípőtáji (úgynevezett gynoid vagy körte) típus. Abban az esetben, ha férfiaknál 90, nőknél 80 centiméter feletti haskörfogat értéket mérünk, akkor hasi típusú elhízással van dolgunk. A fölös zsírréteg pedig számos betegség kialakulásának kedvez.

Az eredményeket számokkal kifejezve, csaknem háromszor nagyobbnak bizonyult a nagyobb hasi zsírréteggel rendelkezők esetében a szív- és érrendszeri betegségekből fakadó halálesetek kockázata, mint azoknál, akik normál súlycsoportot képviseltek. A kutatás legmegdöbbentőbb része, hogy a sörhassal rendelkezők még az egyenletesen elhízottakhoz képest is dupla annyiszor nagyobb valószínűséggel estek áldozatul az elhízással kapcsolatos betegségeknek!

A kutatók tehát arra figyelmeztettek, hogy mindent kövessünk el annak érdekében, hogy amennyiben rendelkezünk is plusz kilókkal, azok arányosan oszoljanak el testünkön, és ne csak a hason halmozódjanak fel. A sörhasat diétával és mozgással lehet leadni, és teljesen hatástalan a sok helyen ajánlott hasizom gyakorlatok, amelyek erősítik ugyan a hasfalat, de nem égetik a zsír. A legjobb mozgásfajták a futás, az úszás és a biciklizés, hisz az egész testet igénybe veszik. A diéta esetén ehetünk húst, halat, tojást, zöldségeket, sós tejtermékeket, de le kell mondanunk a tésztafélékről, a kenyérről, az édességekről és a feldolgozott ételekről.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek