HolotropikumMiért vagyunk fáradtak, ha a hétfőről van szó?

Miért vagyunk fáradtak, ha a hétfőről van szó?

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

A hétfő az a nap, amikor a fű se nő. Vélhetőleg, csak azok várják a hét első napját, akiknek a hétvége is ugyanúgy telik, mint a többi hétköznap, viszont hétfőn nyitnak az üzletek, dolgoznak a hivatalokban, így pöröghet az élet. De akik az hivatalok irodáiban ülnek, azoknak csak épp, hogy úgy tesznek, mintha dolgoznának. Munkaundor állhat a háttérben, vagy a szervezet biológiai egyensúlyának felbomlása?

faradt

Talán mindkettő, de nem árt tudni, hogy a hétvégi lazítós, későn fekvős esték igenis átrendezik testünk biológiai óráját. Hiszen például egy éjjel 2-ig tartó péntek és szombat esti buli annyira felborítja ezt a kényes egyensúlyt, hogy legfeljebb csak kedden tudunk visszazökkeni normális bioritmusukba, hétfőn csak téblábolunk egész nap.

Megoldás erre egyrészt, ha felkészülünk a hétvégi kiruccanásra. Ehhez csak annyit kell tennünk, hogy egész héten egy kissé korábban, mindig ugyanabban az órában lefekszünk, így kipihenve, energikusabban vághatunk neki a hétvégének.

Ha tudjunk, hogy mondjuk szombaton késő estig fogunk fent lenni, akkor azelőtt kicsit pihenjünk, már a 20–30 perces alvás is sokat segít. Ahhoz, hogy a hétvégén egy kicsit szórakozzunk, de mégis hétfőn fittek legyünk, áldozatot kell hoznunk ezért. Ez pedig az jelenti, hogy nem szabad sem szombaton, sem vasárnap délig aludni, a szervezet így hozzászokhat a hétfői munkanaphoz. Ha már úgy döntöttünk, hogy akármennyire is szörnyen hangzik, de felkelünk szombat reggel, akkor sétáljunk, mozogjunk egyet, ez is jót fog tenni később.

A korai napsütés is segít abban, hogy a bioritmus újból normalizálódjon.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek