A talp és a sarok bőre könnyen kiszárad, mivel ezen testrészünkön nincs olyan mirigy, amely megkönnyítené a hidratációt. Ilyen körülmények között tehát bőrünk könnyen berepedhet: “A problémás sarok nagyon gyakori.” – mondja Emily Splichal szakember.

Az orvos szerint a sarok különösen a nyár folyamán szárad és reped be, mert a lábak jobban ki vannak téve a külső hatásoknak: “Megfelelő hámlasztás és hidratáció nélkül nő a tyúkszem vagy a száraz sarok kialakulásának esélye.” – mondja.

A sarok berepedezéseinek leggyakoribb okai

A hidratáció hiánya, valamint a vitaminok, ásványi anyagok és cink hiánya is befolyásolhatja a sarok egészségét. A talpon állás szintén nem előnyös azok számára, akiknek már vannak ilyen jellegű problémáik.

A vastag, száraz bőr elveszíti rugalmasságát az életkor haladtával. Ezen túlmenően a bőrgyógyászati rendellenességek, mint például a gombás fertőzések, a psoriasis vagy ekcéma ugyancsak szárazságot okozhatnak. És nem csak ezek jelentenek problémát!

A pajzsmirigybetegség, a cukorbetegség és a túlsúly mind növeli a nyomást a sarok zsírpárnáira nézve. Végül, de nem utolsósorban, az egészségtelen körülmények is befolyásolhatják a test ezen területét. És érdekes, hogy a fürdőzéssel eltöltött hosszú idő sem a hidratálást segíti elő, hanem inkább a kiszáradást.

Hogyan kezelhetjük a száraz, berepedezett sarkat?

Speciális krémek használata

A szokványos hidratáló krém ugyanis nem képes kezelni ezt a problémánkat. A szakember, Jacqueline Sutera kifejezetten a keményebb bőrre kifejlesztett krémek használatát javasolja ebben az esetben: “Ezek enyhe, de hatékony savakkal rendelkeznek, amelyek segítenek a bőrkeményedés lebontásában” – mondja.

A használt krém fő összetevőinek azonosítása

A naponta használt termékeknek karbamidot, tejsavat vagy szalicilsavat kell tartalmazniuk a jó eredmények eléréséhez.

Rendszeres bőrhámlasztás

A tejsav és a glikolsav nagyon jó a lábak mély hámlasztásához. Az orvos azonban azt javasolja, hogy a teljes kezelés előtt minden terméket teszteljünk egy kis bőrfelületen.

A kemény és száraz bőr eltávolítása

Ehhez használhatunk egy csiszolókefét, mellyel hetente egyszer-kétszer átsúrolhatjuk a sarkainkat. “Fontos, hogy egy irányba végezzük a súrolást, ne oda-vissza, mert ez a mozgás a bőr felületét jobban „megbontja”, mint amennyire szükségünk lenne valójában.”

A csiszolókefék gyakori cseréje

A lábakon használt eszközöknek a sajátunknak kell lenniük, és minden használat után teljesen meg kell tisztítani és szárítani. Az orvos azt javasolja, hogy két vagy három hónap elteltével vásároljunk újakat. Egy másik higiéniai tipp: “Ha pedikűröshöz megyünk, vigyük a saját higiéniai eszközeinket.”

Éjszakai hidratáció

A szakértők szerint, repedt sarok esetén, lefekvés előtt alkalmazzunk hidratáló lábkrémet és szilikonos vagy műanyag zoknit. Így a jótékony anyagoknak idejük lesz egy éjszakán keresztül kifejteni a hatásukat.

Zuhany utáni ápolás

“A zuhany után, javasolt olyan krém használata, amely blokkolja azt a nedvességet, melyet a bőr a fürdés során felszívott.” Dr. Emily Splichal rámutat, hogy a száraz sarok ápolása inkább egy maraton, mintsem sprint, és a hidratálásnak napi rendszerességgel kell megtörténnie.

Ha érdekelnek további cikkeink, csatlakozz a Filantropikusok csoportunkhoz! , vagy kövess minket a Pinteresten, vagy iratkozz fel a hírlevelünkre.