Emlékszünk még, mikor ölelkeztünk utoljára, vagy ki volt az, aki megölelt minket, vagy, akinek mi adtunk egy szorítós ölelést? Ha igen, akkor biztosan arra is emlékszünk, hogy bizony kellemes érzéssel töltött el, jobb lett a kedvünk, melegség árasztott el ott legbelül. Az ölelésnek bizony immár tudományosan is alátámasztott, pozitív hatásai is vannak.

olelkezes

A tudósok megdöbbenve tapasztalták, hogy bizony egy örömteli ölelés rengeteg oxitocint szabadít fel a testünkben, amelyet boldogság hormonnal is neveznek. Ez pedig a legjobb stresszoldó megoldás, és egyben a legjobb vérnyomáscsökkentő csodaszer is.

Az oxitocin mennyiség megemelkedését a vajúdó nőknél is kimutatták, és azt is megállapították, hogy ez a hormon szerepet játszik az anyatej termelésében.

Íme, pár érv, ami az ölelés fontosságát emeli ki:

1. Az ölelés elősegíti, megerősíti a két ember közötti kötődést, megértést, biztonságérzetet ad. A szakértők megállapították, hogy azok, aki gyakran ölelkeznek, nyílt, barátságos, őszinte emberek.

2. Már említettük, hogy az ölelkezés oxitocint szabadít fel, amely egyebek mellett még segít a depresszív hangulat elűzésében, a düh kezelésében, a magány fájdalmas érzetének enyhítésében is.

3. Az ölelkezés véd a betegségekkel szemben is, hiszen olyan hatóanyagok szabadulnak fel a szervezetben, amelyek serkentik az immunrendszer működését.

4. Az ölelés megnöveli az önbizalmunkat, feloldja a belső feszültségeket, megelőzhetjük a mentális betegségeket is. Az ölelés segít, hogy szeretettnek, fontosnak, boldognak érezzük magunkat.

5. Az ölelés ellazítja az izmokat, és fájdalomcsillapító hatása is van. Ha valaki nem tudja abbahagyni a csuklás, jó erősen öleljük meg, segíteni fog, nekünk is, neki is.

Ha érdekelnek további cikkeink, csatlakozz a Filantropikusok csoportunkhoz! , vagy kövess minket a Pinteresten, vagy iratkozz fel a hírlevelünkre.