HolotropikumMiért következik be a szívroham? 5 ok, amit hajlamosak vagyunk figyelmen kívül...

Miért következik be a szívroham? 5 ok, amit hajlamosak vagyunk figyelmen kívül hagyni!

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

A szívroham kialakulásának fő okai kétségkívül a helytelen táplálkozás, a mozgás hiánya és a dohányzás.

A kardiológusok azonban megjegyzik, hogy hozzájárulhatnak olyan kevésbé gyakori okok is, mint amilyen a feszült érzelmi állapot, az esetleges ínyproblémák vagy a depresszió, amelyek jelentős hatással vannak a szív egészségére.

1. A kalciumtartalmú étrendkiegészítők

A „Szív” magazin, 23 000 alanyon végzett tanulmánya kimutatta, hogy azok, akik kalcium étrendkiegészítőket használnak, jobban ki vannak téve a szívroham kockázatának. A koleszterinnel együtt a kalcium részt vesz az erek erősítésében és szűkítésében. Eddig tisztázatlan okok miatt, amikor a kalciumszint hirtelen megemelkedik az ásványi anyag lerakódik az artériák falán, és ez a folyamat hozzájárul a szívizom-infarktus kialakulásához.

„Nem szabad megfeledkezni arról, hogy az önmagukban (orvos ajánlása nélkül) és a D-vitamin együttes alkalmazása nélkül szedett kalcium-kiegészítők növelhetik a szív- és érrendszeri betegségek, valamint a szívroham kockázatát” – magyarázta Luminiţa Iliuţă kardiológus.

2. A légzőszervi fertőzések

Ha influenzát vagy más légúti fertőzést diagnosztizálnak nálunk, ötször nagyobb valószínűséggel szenvedhetünk szívrohamot. Ennek oka, hogy a fertőzések gyulladásos reakciót okozhatnak, amely aztán szívrohamot vagy stroke-ot válthat ki.

„Az akut légzőszervi fertőzés alatt és 10 nappal azt követően, jelentős a szívinfarktus kialakulásának kockázata, a gyulladás, a láz és kiszáradás miatt, melyek mind olyan tényezők, amelyek elősegítik a vérrögök kialakulását.” – tette hozzá Luminiţa Iliuţă kardiológus.

3. Vesebetegségek

A veseproblémák növelhetik a szívroham kockázatát – állítja a rotterdami kutatók tanulmánya.

„A veseelégtelenség jelenléte súlyosbítja a kardiovaszkuláris kockázati tényezők hatását, elősegítve ezáltal, a szívroham kialakulásának folyamatát” – tette hozzá a kardiológus.

4. Az ínyproblémák

A statisztikai adatok azt mutatják, hogy az íny krónikus betegségei hozzájárulhatnak a szívbetegség kialakulásához. Szívbetegség esetén egy ínybetegség jelenléte lehetővé teszi a baktériumok bejutását a véráramba, ahol azok odatapadnak az erek zsíros lerakódásaihoz.

„A szájüreg fertőző betegségei a véráramba jutó mikrobák forrása lehet” – magyarázta Dr. Iluminita.

5. A depresszió és a feszült érzelmi állapot

A Nemzetközi Szív Alapítvány tanulmánya rámutat arra, hogy a depresszió annyi szívbetegséget okoz, mint a dohányzás, a magas koleszterinszint vagy a magas vérnyomás. A magyarázat a következő: a depresszió közvetlen hatással lehet a szív működésére, az idegrendszerre és a szív- és érrendszerre gyakorolt negatív hatása révén.

A depressziónak közvetett hatása is lehet, mivel ösztönzi az egészségtelen életvitelt, mint amilyen a dohányzás és az alkoholfogyasztás. A negatív emberi kapcsolatok is hatással lehetnek szívünk egészségére. Azok, akiknek kapcsolatuk nem harmonikus a szeretteikkel, jobban ki vannak téve a stressznek, ami 43%-al növeli a szívprobléma kockázatát – állítja a London-i Egyetem tanulmánya.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek