OtthonMiért hasznos a keringető szivattyú a fűtési rendszerekben?

Miért hasznos a keringető szivattyú a fűtési rendszerekben?

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

A keringető szivattyú használata napjainkban egyre népszerűbb a fűtési rendszerekben. Ennek oka, hogy nemcsak halkan és megbízhatóan működik, de kifejezetten energiatakarékos megoldást kínál, amely nagyban hozzájárulhat a havi fűtésszámlánk csökkentéséhez.

Mire jó a keringető szivattyú?

A keringető szivattyú a szivattyúk egyik speciális csoportjához, az úgynevezett örvényszivattyúkhoz tartozik. Gyakori megoldás mindenféle hűtő – fűtő rendszerekben, így találkozhatunk vele légkondicionáló, hővisszanyerő vagy fűtési rendszerekben is, valamint vizet, például a használati meleg vizet szállító rendszerekben.

Egy keringető szivattyú beépítését követően azonnal tapasztalhatjuk az előnyét: a berendezés működésének köszönhetően mindig „csapra töltve” áll rendelkezésre a meleg víz, nem szükséges előtte a benne lévő hideg vizet kiengedni a csővezetékekből.

Nagyobb házak fűtési rendszereiben pedig elengedhetetlen egy keringető szivattyú beszerelése. Amíg kisebb alapterület esetén a felmelegített víz, amely a magasabb hőmérséklet hatására könnyebbé válik, akár gravitációs alapon is képes lehet eljutni a hőleadó egységekbe, addig nagyobb, akár többszintes ingatlanok esetén ez már nem lenne elégséges megoldás.

A keringető, más nevén cirkulációs szivattyú biztosítja egyfelől a megfelelő nyomást a csövekben, másrészt eljuttatja a kazán által megtermelt meleg vizet a radiátorokba, a kézmosó csapba vagy éppen a fürdőszobai törülközőszárítóba.

Milyen típusai vannak a keringető szivattyúnak?

A szivattyú tehát gyakorlatilag folyamatosan keringeti a meleg vizet a fűtési rendszerben, ezért áll mindig azonnal rendelkezésre a használati meleg víz. Alapvetően két típust különböztetünk meg, a száraz-, illetve nedvestengelyű keringető szivattyúkat.

Az előbbi magasabb teljesítményre képes, ugyanakkor a működése akár zavaró mértékű hangkibocsátással is járhat, amely miatt főleg ipari körülmények között használják. Egy családi ház fűtési rendszerébe a nedvestengelyű darabok is megfelelő megoldást jelentenek, egy átlagos háztartásnak elegendő teljesítmény mellett, egészen csendesen működnek.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek