KuriózumMiért fogyasztunk túl sok alkoholt?

Miért fogyasztunk túl sok alkoholt?

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Egy újonnan készült brit kutatás arról számol be, hogy az alkohol fogyasztására szolgáló poharak, mint például a sörös korsó, szándékosan optikai illúzióval készülnek, és ezzel fokozzák a fogyasztás mértékét.

Fotó: Flickr.com

Nagy-Britanniában a túlzott alkoholfogyasztás társadalmi problémává kezd válni, főleg a kiskorúak esetében, magyarázta Angela Attwood, a Bristol-i Egyetem pszichológusa. Az alkoholos állapotban elkövetett erőszakos cselekmények (mint, amilyen az angliai huligánkodások nagyrésze is) nagy száma miatt az emberek, de főképp a turisták már a központot is kerülik naplemente után.

Attwood professzor az alkohol fogyasztásának egészséges mértékét az oktatási rendszeren keresztül szeretné “belenevelni” a következő generációkba: “…az embereket nem érdekli, hogy mennyire sokat és milyen gyorsan vedelnek” – magyarázta a pszichológus.

Kutatásai egy érdekes motívumra terelték a figyelmét: úgy gondolja, hogy a poharak alakját és méretét figyelembe véve egy érdekes optikai csalódással van dolgunk, ugyanis ezen tárgyak arra ösztökélnek, hogy nagyokat és többet kortyoljunk, legalábbis kívülről úgy látjuk, hogy nem fogy a saját italunk. Hogy bizonyítást nyerjen, 160 önkéntest kért fel kísérletei gyakorlati bizonyításához, akiket 8 egyenlő csoportra osztott. Arra kérte őket, hogy egyik csoport 177 ml, a másik pedig 354 ml sört fogyasszon, de különböző poharakból (standard, hosszúkás, csavaros, zik-zak). Iszogatás közben az alanyok dokumentumfilmet néztek és egy tesztet is el kellett végezniük.

Egy másik gyakorlati bizonyítást úgy végeztek el, hogy ugyanazon mértékű italokat különböző poharakba töltöttek, majd arra kérték az önkénteseket, döntsék el, hogy melyikben van több. Természetesen rengeteg téves válasz született, ami megint csak arra bizonyíték, hogy a poharak is nagyban ludasok az alkoholprobléma miatt.

Attwood tanulmányában konklúzióként kifejtette, hogy a sör és egyéb alkoholos italok elfogyasztási sebessége összefügg a pohárral, vagyis azzal, amiben felszolgálják. A csavaros, díszes, cifra poharak nagyban közrejátszanak a megtévesztésben, ami következtében gyorsabban és többet fogyaszt az átlagos italozó. A pszichológus annak érdekében emelte fel hangját, hogy a poharakra tüntessék fel az űrtartalmukat. “Nem mondhatjuk az embereknek, hogy ne igyanak. Minden joguk megvan hozza. Legfentebb sokkal jobban odafigyelünk az ilyen és ehez hasonló részletekre”, mondta Attwood zárószóként.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek