Feltetted magadnak valaha a kérdést, hogy miért fáj eszméletlenül, ha megütjük a lábujjunkat, vagy belerúgunk valamibe? Chris Geiser, a Milwaukee Orvostudományi Kollégium professzora szerint a kínzó fájdalomnak biológiai okai vannak.

beuti-a-labat

A szakember szerint az ujjaink mindig figyelmeztetnek, ha egy meleg, éles, csúszós, vagy valamilyen módon veszélyes környezetbe ütközünk. Az ujjaink ezért tele vannak idegvégződéssel, ezért fáj nagyon, ha ütés éri őket.

Mi több, a lábujjaink egyfajta csatlakozási felület, ami visszacsatolást nyújt az idegrendszernek, hogy az a kapott információk alapján irányítani tudjon bennünket.

A lábujjakon nagyon kevés zsír és izom van, ezért az idegvégződéseken, a bőrön és a húson kívül nagyon nincs, ami felfogja az ütéseket. A szakember megjegyezte: a mozgásban lévő láb kinetikai energiáját lábujjcsont és bőr nyeli el. Tekintve, hogy az emberi test egyik leggyorsabb alkotóeleme a láb, ez még inkább megsokszorozza a fájdalmat.

Ha érdekelnek további cikkeink, csatlakozz a Filantropikusok csoportunkhoz! , vagy kövess minket a Pinteresten, vagy iratkozz fel a hírlevelünkre.