KuriózumMi vár ránk 2013-ban? Népszerű jóslatok a jövőről

Mi vár ránk 2013-ban? Népszerű jóslatok a jövőről

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

A “The Futurist” magazin (a World Future Society szervezet hivatalos lapja) nemrég publikálta a top 7 jóslatát a jövőre, és a jövő évre nézve.

1985-től kezdve minden évben összegyűjtik és publikálják a legéletképesebb jóslatokat, amit a jövőbe néző tudósok, futuristák állítanak össze. Az idő előrehaladtával olyan sikeres jóslatokat tudhatnak magukénak, mint az internet elterjedése, a gazdasági válság, vagy a Hidegháború.

Minden összeállításuk előtt kijelentik, hogy ezek a pontok csupán vita tárgyát képezik, semmilyen mágia vagy boszorkány-jóslás nincs a dologban, és nem is szeretnék ennek az érzetét kelteni. A jóslatok több kategóriát, így üzleti, gazdasági, demográfiai, energiai, egészségügyi témát is érintenek.

1. A jövőben az autók nem csak fogyasztják, de termelik is az energiát 

A tudósok azt tervezik, hogy az elektromos autók celláit bővítik, így képesek lesznek bioenergiát, vagy hidrogént előállítani a fölös villamos energia által, sőt, az autótulajdonosok a termelt energiáért még pénzt is kapnak – és nem csak fizetnek érte.

2. A háztartások ún. “aquaponic” rendszerrel lesznek felszerelve, melyben saját magunk tenyészthetünk halakat, avagy zöldségeket

A jövő háziasszonyai valószínűleg már nagyobb akváriumokat is gondozni fognak. A mérnökök már 2012-ben elkezdtek készíteni és tesztelni olyan háztartásbeli akváriumokat, amelyekben zöldségek, halak növekednek, így szakítva ki egy részt az önfenntartó háztartás víziójából.

3. A gazdaság nem fog munkahelyeket biztosítani, de lesz amivel dolgozzunk

A közelmúltban sok nagy tiszteletnek örvendő mesterség tűnt el a sorozatgyártás nyomására. Úgy fest, egyre inkább kezd újra felértékelődni a szakértelem, a “szakma” fogalma, és egy “szaki”, aki tényleg spéci a területén, visszanyeri régi tekintélyét.

4. A “cloud” rendszerek a jövőben nem csak egy tárolási funkciót fognak ellátni

Intelligens rendszerré válnak abban az értelemben, hogy az ember igényeit fogják teljes mértékben kiszolgálni. Ha egészségügyi gondjaink vannak, vagy diétázni szeretnénk, elemzést és tanácsadást kérhetünk ezekből a felhőkből (pl: google cloud).

5. Az elkövetkező 10 évben a robotok gondoskodók és érzékenyek lesznek 

A jövőben valószínűleg robotok mozgatják, szállítják majd az erre szoruló betegeket, mivel képtelenek elfáradni. Az egyetlen dolog, ami jelenleg hiányzik a gépekből, az az érzékenység, de a tudósok ezen a faktoron már rég óta dolgoznak.

6. A jövőben eltűnnek a kábelek, és készülékeinket egy láthatatlan energiamezőből tudjuk majd feltölteni

A tudósok azon dolgoznak már most is, hogy bizonyos készülékek segítségével mikrohullámokat gerjesszenek, amikre a “kütyük” (pl. telefon, mp4 player) képesek rácsatlakozni, és szükségtelen őket a konnektorba csatlakoztatni egy kábellel.

7. Egy az etilotest-hez hasonló eszköz segítségével képesek leszünk időben felismerni a vírusos fertőzéseket, avagy a kémiai támadásokat

Az eszközt a Stony Brook Egyetem fejlesztette ki azt a prototípust, amely nanotechnológiás elektródával csatlakozik az emberre (szinte észrevehetetlen), és képes már most felismerni a legtöbb bakteriális, vagy vírusos megbetegedést.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek