A tüsszentés olyan mechanizmus, amelyet a szervezetünk az orr tisztítására használ. Ha idegen anyag, például szennyeződés, pollen, füst vagy por kerül az orrlyukakba, irritálja azt. Amikor ez megtörténik, a szervezetünk beindítja a tisztító mechanizmusát, ami aztán a tüsszögést okozza.

De mi történik, amikor tüsszentünk?

Amikor idegen részecske kerül az orrjáratba, akkor kölcsönhatásba lép az apró szőrszálakkal és a finom bőrrel, amelyek befolyásolják az orrban való haladását. Az első dolog, amit ezek a szőrszálak tesznek az, hogy elektromos jelet küldenek az agynak, ami aztán azt jelzi a test számára, hogy ideje tüsszenteni.

Amint a parancs létrejön, a test elkezd felkészülni a teljesítésére. A legtöbb esetben, a szemünket bezárni kényszerülünk, a nyelv a szájpadláshoz tapad, és az izmok összehúzódása tüsszögést eredményez. És mindez néhány másodperc alatt történik!

Ezután a tüsszentés hihetetlen erővel kényszeríti a vizet, a nyálkát és a levegőt az orrból való távozásra. Ezek mindegyike sok baktériumot hordozhat magában, amelyek olyan betegségeket terjeszthetnek, mint például az influenza.

A tüsszögés a testben egy másik létfontosságú szerepet is játszik. 2012-ben a Pennsylvaniai Egyetem kutatói úgy találták, hogy tüsszentéskor az orrműködés „újraindul”. Úgy tűnik, hogy az orr belsejében lévő szövetet igazító sejteket, ez a mechanizmus újraindítja.

Miért tüsszentünk többször egymás után?

A kutatók még nem fedezték fel, hogy egyes emberek miért hajlamosak tüsszenteni egymás után legalább 2-3-at. Úgy gondolják, hogy ilyen esetben a tüsszentés nem olyan erős, mint azoknál az embereknél, aki csak egyszer csinálják.

Ha érdekelnek további cikkeink, csatlakozz a Filantropikusok csoportunkhoz! , vagy kövess minket a Pinteresten, vagy iratkozz fel a hírlevelünkre.