Akármilyen furán is hangzik, de a gyerekeinknek szükségük van nagyszülőkre és nekünk szükségünk van az öregeinkre. Gondoltál már arra, hogy hamarosan mi is beállunk a nagyszülők sorába? Vajon akkor is állandóan a telefont fogjuk bütykölni?

Ahhoz, hogy olyan nagyszülő legyél, akire az unokád nagyon büszke és akitől sokat lehet tanulni, és akire úgy felnéznek, ahogyan te is szeretted és becsülted a nagyszüleidet, ajánljuk figyelembe az alábbiakat!

Legyél az a nagyszülő, aki…

1. …könyvet olvas, verset tud, mondókát tanít és énekel.

Nagyon fontos, hogy az unokád tisztán, érthetően beszélje és értse az anyanyelvét. Ezenkívül, hogy anyanyelvén tudjon „érezni”, „gondolkozni”, hogy megtalálja és ki tudja fejezni magát abban a világban, melyet anyanyelve biztosít neki. Ezért nem elég, ha csak képeket, filmeket, videókat osztunk meg az unokáinkkal.

Jó, ha a gyermeknek a szemébe nézel, amikor beszélsz vele, jó, ha hallja ahogyan énekelsz, rímelsz, jó, ha lássa, ahogyan táncolsz vagy hogy könyvet is kézbe lehet venni, nemcsak táblagépet. Kérd meg az unokádat, hogy szagoljon meg egy új könyvet. Meglátod, mindig emlékezni fog az illatára! És rád is!

2. …megpucolja és előkészíti az unokája cipőjét.

Ha az unokád lássa, hogy nem szégyellsz másoknak szívességet, kedvességet tenni, nem szégyelled a munkát, ő sem fog a munkától, mások szolgálatától idegenedni. Sőt! Ő lesz az, aki elsőként felajánlja majd a segítséget, aki figyel másokra, aki házias lesz, szeretni fogja a rendet és nem is fog nehezére esni megtartani azt. Megtanul alkalomhoz illően és tisztességesen, ízlésesen öltözködni, így másoknak is könnyebb lesz őt komolyan venni.

3. …kiviszi az unokáját a természetbe.

A természet nemcsak a szomszédos parkot jelenti. Hanem az erdőt, a tó partját is, a kis kertet, vagy a sok virágot az erkélyen. Vidd el unokádat a piacra, tanítsd meg neki, hogyan kell érett dinnyét, padlizsánt, finom sajtot és friss halat kiválasztani, hogyan illik beszélgetni az eladóval.

Mutasd meg az unokádnak hogyan és mikor kell virágot átültetni, engedd, hogy érezze és játszódjon a földdel, ültessen el magokat. Így még jobban tisztelni fogja mindazt az ételt, amit az asztalra fog tenni, mások munkáját és a környezetét.

4. …imádságot tanít.

Nem divat mostanában istentiszteletre, templomba menni, imádkozni, kapcsolatot ápolni valamivel vagy valakivel, aki meghaladja szubjektív realitásunk határait. Ezért légy te az a nagyszülő, aki imádkozni tanítja unokáját. Így unokád tudni fogja, hogy nincs egyedül, magára hagyva a világon, hogy hozzátartozik a világhoz, egy nagyobb rendhez, egy élő körforgásnak része, és vigyáznak rá.

Ugyanakkor meg fogja tanulni, hogy szeretettel gondoljon másokra, hogy ne csak magának kívánjon jót, hanem másoknak is. Megtanulja mi az a hála, vigasztalás, remény, hit, támogatás, és kitartás.

Bízni fog az életben, tudni fogja, hogyan kell segítséget kérni, ha bajba kerül, és hogy kihez forduljon akkor, amikor emberi képességeink határához ér. Megtanul jobb embernek lenni és vágyni fog arra, hogy még jobb legyen. És mindezt neked fogja megköszönni. Légy hát felelősségteljes nagyszülő!

Birtalan Katalin

Ha érdekelnek további cikkeink, csatlakozz a Filantropikusok csoportunkhoz! , vagy kövess minket a Pinteresten, vagy iratkozz fel a hírlevelünkre.