Kevés olyan bosszantó és költséges otthoni vészhelyzetet lehetne felsorolni, mint a csőtörés. Hogyan lehet felismerni, mi ilyenkor a teendő és lehet-e tenni valamit megelőzés gyanánt? Összeszedtük a válaszokat.

A csőtörés tünetei

A csőtörés tüneteit látható és láthatatlan jelekként lehet csoportosítani. Előbbiek közé tartozik például az átázott vizes felület, ami a falon, plafonon vagy padlón jelentkezhet, de idetartozik a – még javítás után is – folyamatosan csöpögő csap is. Egy biztos jel azonban az alacsony víznyomás, ami egy időben jelentkezik a lakás minden vizesblokkjában.

A nem kívánatos vízfogyasztás mellett láthatatlan tünet a penészedés és még egészségügyi kockázatot is jelent. Ha párássá vált a levegő és még az intézkedések ellenére sem javul, szintén csőtörés állhat a háttérben. Végül az újonnan megjelent, de szűnni nem akaró szag is gyanúra adhat okot, ami nem más ilyenkor, mint a csatornabűz.

Mik a következő lépések, miután észleltük a hibát?

Ha minden jel arra mutat, hogy otthonunkban csőtörés történt, ne habozzunk és mielőbb hívjunk vízvezeték-szerelőt! Amíg várunk, bizonyos óvintézkedéseket mi is elvégezhetünk, ilyen a központi vízcsap elzárása, a bojler kikapcsolása vagy, ha a törés vagy repedés látható helyen van, a rés ideiglenes betömése.

Lakásbiztosítás és egyéb pénzügyi segítség

Ha már kötöttünk előzetesen biztosítást, akkor sokat spórolhatunk mind a stresszt, mind a pénztárcánkat tekintve. Ha a megfelelő szolgáltatást választjuk, azonnali segítséget kaphatunk nem csak a vízvezetékekkel kapcsolatos problémák megoldásában, de csőtörés kárrendezésében is, mivel a biztosító az elfolyt víz költségének egy részét is megtérítheti.Ha érdekelnek további cikkeink, csatlakozz a Filantropikusok csoportunkhoz! , vagy kövess minket a Pinteresten, vagy iratkozz fel a hírlevelünkre.