HolotropikumMi a teendő az őszi allergia esetén?

Mi a teendő az őszi allergia esetén?

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Ha az ősz beálltával sűrűn elkezdünk tüsszenteni, könnyezik a szemünk és folyik az orrunk, jó eséllyel allergiás rhinitis, vagyis szénanátha kerülget. Az allergia az immunrendszer fokozott, kóros reakciója az allergénekre, mint például a pollen, a háziporatka, az állati szőrantigének stb.

oszi-allergia

Az ősszel jelentkező allergiák leggyakoribb oka a gabonarozsda vagy a káka. Ez a növény augusztusban kezdi a beporzást, hatása késő ősszel is érződik, és nagy távolságokra kiterjed. Egyetlen növény akár egymilliárd pollenszemcsét is képes termelni.

Az allergiadiagnózist kizárólag szakorvos állíthatja fel, aki különböző tesztek elvégzése után dönt a lehetséges kezelési módszerekről. A különböző központok 800-1000 féle anyagra, allergénre végeznek tesztelést. A leggyakoribb allergén csoportok a pollenek, ételek, atka, penész, rovarmérgek, fémek, gyógyszerek, tartósítószerek, kozmetikumok, fogászati anyagok.

A leggyakoribb vizsgálat, ami egy vérvételt feltételez, ugyanakkor említhetjük a Prick tesztet, aminek lényege, hogy az allergént az alkar bőrére csepegtetik, és a bőr reakcióját nézik. Vörösödés, duzzanat esetén az adott allergénre az allergia bizonyított. Megemlíthető még az Epicutan teszt, amely során a kérdéses anyagot, allergént a hátbőrre ragasztják. Ez esetben szintén a bőr vörösödését, duzzanatát nézik, ám a felhelyezést követően 1-24-48 és 72 órát követően. Sőt, egyes allergének a felhelyezést követően egy héttel okoznak vörösséget.

Az allergia elkerülésének legjobb módja a megelőzés. Ha tudjuk, hogy allergiások vagyunk egy bizonyos összetevőre, vagy akár többre, akkor a kérdéses időszakokban lehetőleg kerüljük a szabad levegőn való tartózkodást 10-15 óra között, különösen akkor, ha pollenallergiásként egy virágos rét mellett lakunk.

Továbbá tisztítsunk meg minden csövet, szűrőt mielőtt beindítjuk a fűtést, használjunk légnedvesítőt a szobában, hogy a helyiség páratartalma állandó, 30-35 fokos legyen. Használjunk légtisztító berendezést, ami kiszűri a pollenrészecskéket, a port és a penészt. Ha kertben dolgozunk, viseljünk arcmaszkot, ami befedi az orrunkat és szájunkat. Gyógyszerkészítményeket ugyan vény nélkül is lehet ár kapni az allergia tüneteinek kezelésére, ám javasolt előtte kikérni a családorvos tanácsát.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek