LélektárMi a lelked terve? - 4 ballépés és 4 tanács a céltudatossághoz

Mi a lelked terve? – 4 ballépés és 4 tanács a céltudatossághoz

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Mindenkinek rendeltetése van. Ahogy egy épületet megépítenek vagy szoftvert megterveznek egy bizonyos célból, úgy nekünk is egyedi véghezvinnivalónk van. A testalkatunktól a kedvelt és nem kedvelt dolgokon keresztül a genetikai összetételünkig és tehetségeinkig, mind-mind egy átfogóbb terv részei, amelyet a lelkünk jelölt ki számunkra.

molo-a-tavon1

Te tudod, mit tervezett számodra a lelked?

Erre nehéz válaszolni. Az is kérdés, hogy egyáltalán van-e fogalmunk arról, hogy mi lehet a mi rendeltetésünk? Egyáltalán más tervének a része vagyok-e, vagy saját magam fogalmazom meg céljaimat? És mire kell figyelnem, hogy erre rájöjjek?

Vannak olyan dolgok, amiben jók vagyunk, amit szeretünk csinálni, amiben örömünket leljük. És lehet, hogy ezek nem minden esetben világmegváltó és történelemalakító dolgok vagy tettek. Ezért hajlamosak vagyunk elnyomni magunkban az olyan kis dolgok iránti vágyainkat, amelyek boldoggá tesznek, mondván, hogy ezek nem elég nagyok, ennél többet és nagyobbat kell tennünk, hogy méltók lehessünk saját magunkhoz, a társadalomhoz, amiben élünk, az elvárásokhoz. Pedig nem hiába szeretjük azt, amit szeretünk, nem azért vannak képességeink és adottságaink bizonyos dolgokhoz, hogy azokat kiaknázatlanul hagyjuk. Senki nem épít többszintes tömbház lakást azért, hogy aztán senki ne lakjon benne. Miért induljak tűsarkúban hegyet mászni, mikor bakancsban is megtehetem? Miért csináljunk valami olyasmit, amire egyszerűen nem vagyunk „programozva”? Az ilyen tevékenységek elfárasztanak, elveszik az energiánkat és kimerítenek, miközben semmi pluszt nem adnak nekünk.

Próbáljuk felismerni és elfogadni azt, amit a lelkünk eltervezett számunkra. Azokkal az eszközökkel, amelyek a rendelkezésünkre állnak, és úgy, ahogy arra képesek vagyunk. Ezen az úton figyelnünk kell saját (meg)érzéseinkre és lelkünk jelzéseire, csak így kerülhetünk közelebb rendeltetésünkhöz.

Miben hibázunk?

Itt egy pár olyan ballépés, amit ajánlatos lenne először felismerni magunkban, majd változtatni rajtuk, ha tényleg szeretnénk lelkünk szolgálatába állni.

  • Ellenállsz annak, amiben igazán jó vagy. Ha valaki azt mondja, jó vagy valamiben, akkor azt hidd el neki. Legtöbbször a hozzánk közel álló személyek jobban felismerik adottságainkat, mint mi magunk. Hallgassunk azokra, akik rávilágítanak képességeinkre.
  • Figyelmen kívül hagyod a legnyilvánvalóbb jeleket. Vedd észre, mi az, amit még ha megállás nélkül csinálsz is, nem fáradsz bele. Vagy amit például egy fárasztó munkanap után csinálsz. Amire mindig vágysz, de „sosincs időd rá”.
  • Nem figyelsz az élet rejtett üzeneteire. Fogalmazd meg tíz pontban az életed történéseit, majd nézd meg, hogy hány ismétlődik ezek közül.
  • Azt gondolod, a jutalom könnyen jön. Tudnod kell, hogy az elismerésért meg kell dolgozni. Minden elismerés és jutalom egy kihívás gyümölcse, amelyet teljesíteni kell. Nem fognak tálcán jönni eléd.

Igen, a lelkednek terve van veled.

Csak akkor tudsz igazán ehhez igazodni, ha képes vagy megadni magad, elengedni dolgokat, és elfogadni azt, hogy csupán a puszta elméd nem képes megmondani neked azt, hogy mi a legjobb számodra. Akkor válik lelked terve az életed legmagasabb rendeltetésévé, ha képes leszel ezzel összhangban élni és nem csupán az egódnak fejet hajtva cselekedni.

Az ego döntései általában a félelmen alapulnak. „Vásárolnom kell egy házat”, „gyereket kellene vállalnom”, „nem akarok egyetemre menni” – ezek a vágyak és döntések nem feltétlenül rosszak, de nem a felsőbbrendű céljainknak tudatában vagy lelki indíttatásból hozzuk őket.

Másrészt, a lélekből hozott döntéseink a hit és a bizalom talaján fogalmazódnak meg. Ezek az igazi, mély vágyaink, amelyek az egót meghaladva mélyen a természetünkben gyökereznek. Ösztönös érzések, nem tudatos értékelések. Ezek pedig végül elvezetnek a szabadsághoz, bőséghez és szeretethez.

4 tanács a céltudatos élethez

Lelkünk tervét összerakni egyszerűbb lehet, ha készítünk egy vázlatot. Egy tervrajzot saját magunkról, a lelkünkről. Ez segít rávilágítani egyedi természetünk különböző aspektusaira. Olyan ez, mint egy kincses ládikából elővenni a siker kulcsát.

  • A szenvedély. Amikor rátapintasz szenvedélyedre, akkor maximális energiával működsz, teljesen feltöltődsz. Amit szeretsz, és amit nem szeretsz, egyaránt lobbantja lángra szenvedélyedet, mert ezek együttesen hozzák létre azt a „feszültséget” vagy szikrát, ami végül tettre bír.
  • A cél. Amikor tisztán látod életutadnak célállomását, nem csak az úton maradni könnyebb, de az erre összpontosított energiáddal bevonzod azokat az embereket, pénzt és lehetőségeket, amelyekre szükséged lesz ahhoz, hogy célba érj.
  • A potenciál. Amikor a veled született egyedi képességnek a mestere vagy, kitisztul előtted, hogy mire is vagy képes igazán. Kezdesz kitűnni a tömegből, és nem te leszel a segítségre szoruló, hanem te leszel az, aki másokat segít túljutni a kihívásokon.
  • Ajándékok. Amikor tényleg megérted, hogy egy fizikai testben élő lélek vagy, arra is rájössz, hogy olyan isteni tulajdonságokkal rendelkezel, mint az együttérzés, a bölcsesség, a bátorság, az erő, az igazság és így tovább. Ezek olyan szent tulajdonságok, amelyeket az életed során tökéletesítened kell. Magadban, és másokban is.

Egyed Zsuzsanna

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek