LélektárMi a különbég a lélek és az EGO büszkesége között? - Tizenkettedik...

Mi a különbég a lélek és az EGO büszkesége között? – Tizenkettedik adventi lelkigyakorlat

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Büszkeség – Kedves olvasó, mond ki hangosan ezt a szót és figyeld meg, hogy mi jut először eszedbe. A legelső gondolat, érzés asszociáció, amely a büszkeséggel kapcsolatban beugrik. Önmagaddal és más személyekkel kapcsolatban.

lany-tavolba-nez

Negatív vagy pedig pozitív életrérzés ez?

Milyen értelmet nyer ez a szó benned?

Büszkének többféle képpen lehet lenni. Van büszkesége az Egónak és van büszkesége a léleknek.
Győzd le haragod, add fel büszkeséged. Nem érheti szenvedés azt, akit semmi sem béklyóz, akinek semmije sincs.
Buddha

Az Ego büszkesége önkényes, önimádó, és azt az érzést kelti, hogy jobb vagy a másiknál. Összehasonlítgat, elemezget és aztán piedesztára emelve mások fölé helyez. Az Egóból eredő büszkeséghez gőg társul. Ez keresi a dícsérő szót az elismerést.

A büszkeség inkább azzal függ össze, hogy mi a véleményünk önmagunkról, a hiúság azzal, hogy milyen legyen rólunk mások véleménye.
Jane Austen

Ezzel ellentétben a lélek büszkesége az alázat által bontakozhat csak ki. A lélek amikor azt tapasztalja meg, hogy szabadon halad előre az általa választott életúton és sikeresen veszi minadzokat az akadályokat és leckéket, amely által fejlődhet, joggal lehet büszke. Inkább megelégedettséggel és harmónia érzéssel tárul ez, és alázattal is, az élet iránt. Célja nem az hogy gőgös büszkeséggel önmagát dícsérje, hanem az hogy ezt az utat másoknak is megmutassa és mások lelki fejlődéséhez is hozzájáruljon általa.

Egyszer majd eljön a nap, amikor a szíved konfliktusba kerül a büszkeségeddel. Olyan véres és olyan heves harc lesz, amilyen csak az igaz szerelemért vívott háború lehet.
Karen Hawkins

Mai lelkigyakorlatunk során arra kérlek figyeld meg azokat az élethelyzeteket, amikor büszke vagy. Tudatosítsd hogy az Egó vagy a lélek büszkesége-e ez.

Ha azt veszed észre, hogy a büszkeség az Egodból fakad, akkor szelíd szeretettel old fel azt és kérd Bölcsebb Énedet, Szellemi vezetőidet hogy segítsenek az alázatot megtapasztalni.

Ha más esetében veszed észre az Ego büszkeségét, ne ítélkezz, de ne is tápláld azt. Tudatosítsd hogy mennyire érdekesen müködik az Egó és milyen nagy igénye van az elismerésre és dícséretre.

Aki önmagát és életútján ismeri, az csínján bánik a dícsérettel és a vádakkal is, hiszen tudja hogy igazából egyik sem igaz.

Jó lelkigyakorlatot és lelki felfrissülést.

Egészségedre váljék!

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek