KuriózumMi a közös a meteoritok, a buddhizmus és a nácik között? Válasz:...

Mi a közös a meteoritok, a buddhizmus és a nácik között? Válasz: A vasember

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

A “Meteoritic and Planetary Science” ( Meteorit és Bolygótudomány) folyóirat nagy felfedezést hozott nyilvánosságra: az Indiana Jones filmekből visszaköszönő leletet tártak nyilvánosság elé, amit 1938-ban találtak, majd az akkori náci Németországba vittek. A lelet egy kis fém szobor, amit meteoritból faragtak ki, és egy buddhista személyiséget ábrázol.

Fotó: Elmar Buchner

A szobrocska több, mint 1000 éves, és Vaisravana istenséget ábrázolja. A buddhista mitológiában fontos személyiséget valószínűleg az Észak Tibeti tartományban, Bon-ban faragták ki – legalábbis erre utalnak a szakértők szerint a stilisztikai jegyek.

A szobrot csak “Vasember” néven emlegetik, 24 cm magas, és majd’ 10 kg-ot nyom. A meteorit, amelyből kifaragták, Chinga tartományban csapódott a földbe, nagyjából 15.000 évvel ezelőtt, ami most Szibéria és Mongólia határán található. A Chinga tartományban található meteoritok jellegzetesen sok nikkelt tartalmaznak, és ennek segítségével tudták azonosítani a vélhető becsapódási területet.

Az első ilyen meteorit darab 1913-ban lett felfedezve Chingában. A szobor egy német expedíció alkalmával lett begyűjtve, amint Ernst Schäfer természettudós és zoológus vezetett, az SS tiszt, Heinrich Himmler parancsára. A Himleri expedíciók jelentős része azért kutakodott Tibetben, hogy a régen elveszettnek hitt árja faj nyomaira bukkanjon, akár emberi, akár régen elveszett ereklyék formájában. Ez a tevékenység jellemző volt a Hitleri Németországra, amivel árja származású teóriájukat szándékozták alátámasztani. Hitler a világon mindenfelé kutakodott okkult ereklyék és kincsek után, amiket bukása következtében elrejtettek (feltételezhetően), és csak ritkán, nyomokban látnak napvilágot.

Nem ismerjük a módot, ahogyan a nyomára bukkantak a szobornak, ahogy azt sem, hogy pontosan hol. A szobort utoljára 2007-ben bocsájtották aukcióra egy magángyűjtemény keretein belül, és ma már úgy jegyzik, mint az egyetlen embert ábrázoló szobor, amit meteoritból faragtak ki.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek