GasztroMézeskalács - Illatos dekorációk a szeretet ünnepére

Mézeskalács – Illatos dekorációk a szeretet ünnepére

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

„Gondolkodni kezdtem azon, mi is az, ami a pályaválasztásnál számít, és rájöttem: pontos elképzelés arról, milyen feladatot szánsz magadnak a társadalomban (…) Valószínűleg nem ragaszkodsz valamihez, ha nem vonz elég erősen, s valószínűleg nem leszel büszke a foglakozásodra, hacsak nem adsz bele apait-anyait. Lehet a világ kíméletlenebb, mint én hiszem, de nem végezhetek jó munkát, ha nincs benne a szívem.                                                                                                                                                     – Hirotada Ototake-

Hirotada szavai meggyőztek arról,hogy jó és szép eredményt munkánkban csak úgy érhetünk el, ha szívvel-lélekkel végezzük azt. Hivatásnak érezd amit csinálsz, ne munkának és akkor van benne a lelked.

Ráébredtem arra, hogy a mézeskalácskészítés az én hivatásom, amit örömmel, lelkesedéssel végzek. Már közel 5 éve készítem őket, most már nemcsak családon belül, hanem már tágabb ismeretségi körömben is és megvallom őszintén  boldogsággal, jókedvvel, megelégedettséggel tölt el az a sok elismerés, dícséret, amit kapok az emberektől, ismerőstől és ismeretlentől egyaránt.

Csodálatos érzéssel tölt el a készítés folyamata az első mozzanattól az utolsóig, az ahogy kialakulnak a formák majd életre kelnek, a kis Jézus, a Szűzanya, Szent József, a három király, a ház, a fa és még sorolhatnám, hisz a újabbnál újabb ötletek,lehetőségek kimeríthetetlenek.

Benne van a  szívem a mézeskalács minden egyes kis darabkájában és még csodálatosabb, meghittebb a készülődés, ha ott ülnek a gyerekeim is az asztal  körül és „segítenek” anyának a mézeskalács készítésben. Ezek az élet legszebb és legfontosabb szeretetteljes pillanatai,amik tovább éltetnek és bátorítanak.

A Karácsony a szívhez szóló üzenetek,a meghitt beszélgetések,forró ölelések ideje. Ilyenkor csendesül a lélek,örvend a szív. Marasztaljuk hát a múló időt kedves kis meglepetésekkel.

Fotó: Benedek Judit
Fotó: Benedek Judit

MÉZESKALÁCS – Méltó ajándékok, különleges – ízletes – illatos finomságok, ugyanakkor dekoratív ajándékötletek a SZERETET ünnepére. Velük tovább tart majd az ünnep, mint a bor zamata a szánkban, s még akkor is emlékezni fogunk rá, amikor a mákos bejgli utolsó morzsái is elfogytak már. 

A mézeskalács elkészítése:

~ 50 dkg finomliszt (átszitálva)
~ 15 dkg porcukor
~ 25 dkg vegyes virágméz
~ 5 dkg margarin
~ 1-1 púpozott kávéskanálnyi őrölt fahéj és szegfűszeg
~ 4 púpozott kávéskanálnyi szódabikarbóna

A lisztet, a porcukrot, a fahéjat, a szegfűszeget és a szódabikarbónát alaposan keverjük össze falapáttal. Ezután a virágmézben olvasszuk fel a margarint. Egy befőttesüvegben a mézet és a margarint állítsuk egy kis lábas vízbe, majd a vizet forraljuk fel, és a mézet addig keverjük, míg a margarin teljesen felolvad benne. A befőttesüveget mikrohullámú sütőbe is tehetjük. A mézet ezután öntsük a fűszerkeverékkel elkevert lisztre, üssünk bele egy tojást, és falapáttal gyúrjuk össze.

A tészta inkább lágy legyen ( egy kis langyos vizet is tehetünk hozzá), mint kemény, mivel a pihentetés alatt úgyis megkeményedik egy kicsit. A tálat fedjük le és pihentessük legalább egy napig. Minél tovább hagyjuk állni, annál szebben sül majd.

A cukormáz receptje :
– kb. 15-20 dkg porcukrot egy tojásfehérjéhez adagolunk kanalanként habverővel elkeverve. Akkor jó, ha a habverőről már egész lassan folyik le, és nem terül szét hamar. Egy  tasak egyik sarkába töltjük a mázat, befőttes gumival elkötjük és a zacsi hegyére óvatosan, nagyon kis lyukat vágunk ollóval és máris díszíthetjük a mézeskalácsainkat.

Mindenkinek jó munkát a mézeskalácssütéshez és Áldott,kegyelmekben gazdag Karácsonyt kívánok!

Benedek Judit

Benedek Judit gyönyörű mézeskalácsait Facebook oldalán is megnézheted!

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek