HolotropikumAlternatív gyógyászatMézbe kevert fenyőrügy: az egyik leghatásosabb csodaszer

Mézbe kevert fenyőrügy: az egyik leghatásosabb csodaszer

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Május második felétől kezdve a fenyvesek közelében élők nagy örömére, alkalmassá válik az idő a rengeteg betegség kezelésére gyógyírt jelentő fenyőrügy begyűjtésére. Mézzel keverve elsősorban a felső légúti betegségeket lehet megelőzni, illetve a tüneteket enyhíteni, csillapítani.

fenyorugy

A méz már önmagában egy természetes gyógyszer, hiszen a Journal of the Science of Food and Agriculture című szaklapban közzétett tanulmány szerint a benne rejlő antioxidánsok erősítik az immunrendszert, ezáltal hatásos védelmet biztosítva az influenzás, grippés megbetegedésekkel szemben. Remek köhögéselleni finomság is, amely a kaparó, égető torokfájást is enyhíti.

A friss fenyőhajtásokban is antibakteriális hatóanyagok rejtőzködnek, amelyek szintén elpusztítják a gyulladást, fertőzést okozó kórokozókat, és az immunrendszert is aktivizálják.

A mézes fenyőrügy keveréket egész évben fogyaszthatjuk, így nem kell meglepődni azon, hogy a családban, a kicsiktől a felnőttekig, senkit nem ver le az influenza.

A természetes keverékben nagyon sok C-vitamin van, amely elengedhetetlen ahhoz, hogy még a betegségek kialakulása előtt a szervezet védekezőképessége résen legyen, és elejét vegye a bajnak. Emellett még remek orvosság azoknak is, akik gyakran érzik kimerültnek, stresszesnek magukat, és nyugodtan használjuk a gyógyteák édesítésére is.

Leggyakrabban sajnos a fenyőrügyből készült szirupot összefőzik, ami azért nem jó megoldás, mert a rügyekben lévő illóolajak hő hatására elpárolognak, így odavész a nyugtató, hűsítő hatás. Ezért inkább ajánlott hidegen elkészíteni a gyógykeveréket. A meghűléses betegségek mellett még ez a természetes módszer használata alkalmas az asztmától, allergiáktól, migréntől, vérszegénységtől, anorexiától szenvedők kezelésére is.

Íme a recept!

A legalkalmasabbak azok a rügyecskék, amelyek tiszta, a városoktól távol lévő erdőrengetegekben nőnek, hiszen nem kell számolni azzal, hogy szennyeződéseket tartalmaznak. A 3- és a 7-cm-es hosszúságú rügyek a legalkalmasabbak a gyűjtésre. Már eleve úgy szedjük le, hogy minden hajtást vizsgáljunk meg, hogy nem legyenek apró rovarok rajtuk. Otthon alaposan mossuk meg, és hagyjuk, hogy jól csöpögjenek le, majd tegyük rá egy papírtörlőre. Fontos, hogy teljesen megszáradjanak a rügyek, mert különben a szirup megerjedhet.

Egy jó marék fenyőrügyet tegyünk bele egy befőttes üvegbe, majd öntsünk rá gazdagon mézet. Légmentesen zárjuk le az üveget, majd hagyjuk állni egy hónapig, hűvös, sötét helyen. Közben naponta kissé rázzuk fel.

Naponta 3–4 alkalommal, egy kanállal kell elfogyasztani az édes nektárból. Egyéves gyerekeknek nem ajánlott fenyőrügy szirupot adni, mert fennállhat a botulizmus veszélye, amely egy nagyon ritka bénulásos betegség, amelyet még kolbászmérgezésnek is hívnak.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek