Menopauza: mit jelent, mikor jelentkezik, mik a tünetei és mit tehetsz ellene?

A legtöbb nő retteg a menopauzától, mert ez azt jelenti, hogy egy korszak lezárul az életükben, de a kellemetlen mellékhatásoktól, tünetektől sem szabad megfeledkezni.

Menopauza: mit jelent, mikor jelentkezik, mik a tünetei és mit tehetsz ellene?

De mi is a menopauza?

Konkrétan a menstruációs periódus lezárulását jelenti, azaz pontosan akkor áll be a változó kor, mikor az illető nőnél már egy éve, hogy megszűnt a havi vérzés. Ezzel pedig a termékenység periódusa is véget ér, ami tulajdonképpen egy természetes folyamat, így nem kell kétségbeesni.

A női hormontermelés függvényében a menopauza 45-55 év között szokott rendszerint bekövetkezni.

A menopauza okát az inaktívvá váló petefészek okozza, amelynek több tünete lehet, azonban ezek minden nő esetében eltérőek és kiszámíthatatlanok lehetnek. De inkább a menopauzát megelőző időszak az, ami megviseli a nők szervezetét, közérzetét, hiszen ilyenkor hőhullámok, alvászavarok alakulhatnak ki, de az étvágy is megváltozhat.

Éjszaka a legtöbb nő, mintegy 75 százalékuk, izzadni kezd a kialakuló hőhullámoktól, de viselkedési zavarok is előfordulhatnak, ingerlékenység, türelmetlenség formájában. Mivel az emésztésre is kihatással van, lassítva az anyagcsere folyamatokat, ezért a menopauza beállta után megindulhat az elhízás, de vékonyabbá, szárazabbá válhat a bőr, illetve a hajszálak.

Mivel ilyenkor veszíthetnek feszességükből a vaginális izmok, ezért egyes nőknek gyakrabban kell kimenniük a mosdóba, mert nehezebben tudják visszatartani a vizeletüket.

Kutatások igazolták azt is, hogy a menopauza beállta után nő a szívroham és a keringési betegségek esélye, amit az ösztrogén hormon csökkenése okozhat, és emiatt a csontsűrűség is kisebb lesz, kialakulva ezáltal a csontritkulás.

Átlagosan a menopauza 5-10 év között zajlik le, vagy alakul ki.

Mit lehet tenni az enyhébb tünetekért?

1. Testmozgás

A sport fiatalon tart, és növeli a szervezet ellenállóképességét, életerejét, így a nőiességet is hosszabb ideig meg lehet majd őrizni. Napi 20-30 perc testmozgás már sokat segít.

2. Gyógynövények

A ginseng, az édesgyökér, vagy a vörös lóhere is segít abban, hogy enyhébbek legyenek a menopauzát megelőző tünetek.

3. Kiegyensúlyozott étrend

Több zöldség és gyümölcs, kevesebb szénhidrát és vörös hús. Ez segít abban, hogy a nők fittebbek, egészségesebbek maradjanak, megőrizve életkedvüket.

Ha érdekelnek további cikkeink, csatlakozz a Filantropikusok csoportunkhoz! , vagy kövess minket a Pinteresten, vagy iratkozz fel a hírlevelünkre.
Top