Napjainkban igencsak megoszlanak a vélemények a húsfogyasztásról, és egyre többen lesznek vegetáriánusok. Az egyik legvitatottabb téma a húsfogyasztás káros vagy egészséges mivolta, számos tanulmány született a témával kapcsolatban.

Egy nemrég elkészült tanulmány szerint azok, akik túl sok vörös-, és feldolgozott húst fogyasztanak, fokozottabban ki vannak téve a szív-, és érrendszeri betegségek, és a korai elhalálozás kockázatának.

Egy másik tanulmány igencsak ellentmond az eddigi véleményeknek, a szakértők azt állítják, hogy a hús elhagyása kevés jótékony hatással rendelkezik. A kutatás elemzésével foglalkozó szakemberek egyetértettek abban, hogy egyik véglet sem jelenthet megoldást, inkább ajánlott a mértékletes húsfogyasztást választani.

“A legjobb, ha a mértékletes és minőségi húsfogyasztás mellett döntünk. A vörös húsokból például maximum 85 grammot ajánlott fogyasztani egy nap. A fenntarthatóság és az egészség érdekében viszont ajánlott a napi húsfogyasztást 70 gramm alá csökkenteni” – ajánlotta Duane Mellor táplálkozási szakértő.

Egy 2019-es tanulmányban viszont azt fejtik ki a szakemberek, hogy a vörös és feldolgozott húsok fogyasztásának csökkentése szinte semmilyen előnnyel nem jár. Ezek az ellentmondásos megállapítások számos vitát robbantottak ki, és így született még több tanulmány a témával kapcsolatban.

Az amerikai Észak-Nyugati és a Cornell Egyetem kutatói által a JAMA Internal Medicine folyóiratban közzétett legfrissebb tanulmány szerint hetente két adag vörös hús, feldolgozott hús vagy baromfi elfogyasztása esetén 3-7%-kal nőtt a szív- és érrendszeri betegségek kockázata. Ugyanakkor a tanulmány 4%-kal nagyobb kockázatot mutatott a szív- és érrendszeri betegség kialakulására azoknál, akik hetente két adag baromfihúst ettek. Egyes szakértők jelezték, hogy a bizonyítékok nem elegendőek az állítás alátámasztásához, hiszen meghatározó az is, hogy mily módon van elkészítve a hús, és szerepet játszik a bőr elfogyasztása is.

A World Cancer Research Fund (WCRF) nemzetközi rákkutató szervezet szerint a túlzott vörös-, és feldolgozott húsfogyasztás elősegíti a rákos betegségek kialakulását. Mint elmondták, ajánlott mérsékelt mennyiségű vörös húst, például marhahúst, sertés és bárányhúst fogyasztani, hetente maximum 500 gramm a megengedett. A feldolgozott húst pedig érdemes lenne teljes mértékben kiiktatni a táplálkozásból.

Egy 29.682 fős, az Egyesült Államokban készített tanulmány alapján kiderült, hogy az emberi egészség és a Föld fenntartása érdekében globálisan csökkenteni kellene a vörös hús átlagos bevitelét 50%-kal, valamint a diófélék, gyümölcsök, zöldségek és hüvelyesek fogyasztását meg kellene duplázni.

Ha érdekelnek további cikkeink, csatlakozz a Filantropikusok csoportunkhoz! , vagy kövess minket a Pinteresten, vagy iratkozz fel a hírlevelünkre.