KuriózumMennyi ideig lesz még élet a Földön?

Mennyi ideig lesz még élet a Földön?

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Százmillió évekkel tovább élhet a Föld, mint ahogy eddig becsülték – számoltak be amerikai kutatók.

hir-januar-30

A Nap öregedésével elkezdőik a hidrogén és a hélium fúziója a nehezebb elemekkel, mint például a vas. A hidrogéntartalékok elégetése után a Nap folyamatosan melegszik, majd úgynevezett vörös óriássá válik. Előtte azonban kellőképp forró lesz ahhoz, hogy a Földön elpárologjanak az óceánok, ez által az élet is eltűnjön a bolygónkról.

A tudósok eddig úgy kalkuláltak, hogy ez a folyamat megközelítőleg 700 millió év múlva fog tetőzni, ám Eric Wolf, a Colorado Egyetem doktorandusza szerint ez a modell egyszerűsít, ugyanakkor pontatlan.

Wolf és kollégái a légkörben található széndioxid, a felhőrétegek és egyéb légköri jelenségek vizsgálata során egy olyan modellt alkottak meg, amely szerint a Földön valóban jelentős hőmérséklet növekedés várható, ám marad elegendő vízmennyiség ahhoz, hogy még másfél milliárd évig biztosítsa az életet. Ugyanakkor a hőmérséklet – 40 fok – már elviselhetetlen lesz az emberek és a legtöbb élőlény számára.

Az új kutatási eredmények hasznosak lehetnek azon csillagászok számára, akik új égitestet keresnek az emberiség számára arra az időre, amikor a Föld már lakhatatlanná válik. Azt azonban ne felejtsük el, hogy egy bolygó sem él a végtelenségig – zárul a Geek beszámolója.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek