KuriózumMegvan, hogy miért csíkos a zebra

Megvan, hogy miért csíkos a zebra

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Tudósok állítják, hogy végre kiderítették, miért csíkos a zebra bőre. A kérdésről már Charles Darwin óta vitáznak, ám eddig a kutatók megosztottak voltak a kérdésben.

Fotó: Flickr.com
Fotó: Flickr.com

Az UC Davies Egyetem kutatói most egy olyan tanulmányt jelentettek meg, amely szerint a csíkok összezavarják a legyeket, a fekete és fehér színek váltakozása miatt ezért a rovarok nem csípik meg a zebrákat. A tudományos világ eddig öt magyarázatot adott a zebrák csíkosságára.

Az első az álcázás volt, de beszéltek a húsevők vizuális megtévesztéséről, a hőháztartás szabályozásáról, de a közösségi funkció kérdésköre is felmerült. Az ötödik elmélet a már említett légycsípés elleni védekezés, amelyet mostanra sikerült bizonyítani. A kutatók számos zebra fajt és alfajt megvizsgáltak annak érdekében, hogy kiderítsék, az elméletek közül melyik bizonyul a legvalószínűbbnek. A kutatás során az ötödik volt az, amelyet nem zártak ki.

Tim Caro, az UC Davies biológusa teljesen elámult az eredményektől. Ezek szerint azokon a területeken, ahol nagyobb valószínűséggel voltak kitéve a zebrák a legyek támadásának, ott a csíkozás sokkal sűrűbb volt.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek