KuriózumMegszületett! Gondolkodó számítógépet készítettek

Megszületett! Gondolkodó számítógépet készítettek

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

A svéd Gothenburg egyetem kutatói alapjaiban rengették meg a tudós társadalmat: sikerült olyan számítógépet építeniük, amelynek a probléma megoldó képessége (alias intelligencia) hányadosban mérve elérte a 150 pontot.

Intelligens számítógépünket megalkotó tudósainkat az a tézis provokálta, hogy az emberek miért így gondolkoznak:”Mi következik? 1, 2, … ? 3!” Szerintük ez a számminta csupán az emberek által általánosban megtanult mintát követi, de miért ne tudna egy számítógép úgy gondolkozni, hogy 1, 2, 1? Ez már egészen emberi.

A berendezés képességeit progresszív mátrixok és számminták felismerésének képességeivel ruházták fel, illetve tuningolták addig, hogy az emberek számára készült IQ teszten nemhogy megközelítette a 100-as álomhatárt (ennél többet eddig mesterséges intelligencia még nem ért el), hanem egyenesen túlszárnyalta azt, és 150-es eredménnyel vizsgázott (Paris Hilton nyilvános eredménye 125 pont).

Bevallom, hozza tudnék szokni, hogy reggelente az álmos lakók helyett mondjuk egy felvilágosult, értelmes és jó beszélgetőpartner kenyérpirítóval társalogjak, aki összefoglalja a napi híreket és kommentálja is azokat, de nyilván ez még odébb van. E gépet a tudósok pszichológiai kísérletekre szánták, és emberi magatartásmintákat, probléma megoldásokat programoznak bele, hogy gép-gondolkozását folyamatosan humanizálni tudják, és megtanítsák tévedni, majd a tévedést kijavítani, netalán még bocsánatot kérni is.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek