KuriózumMegszabadít a meleg a koronavírustól? - az epidemiológusok megadják a választ

Megszabadít a meleg a koronavírustól? – az epidemiológusok megadják a választ

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Mindenki arra kíváncsi, vajon megszabadulunk-e a COVID-19-től, amikor beköszönt a nyár. A járványtani szakembereknek azonban rossz híre van mindazok számára, akik abban reménykednek, hogy a meleg időjárás az influenzához hasonlóan lelassítja, vagy akár meg is állítja a koronavírus járványt.

Az AccuWeather.com által készített tanulmány szerint, amelyben a Massachusettsi Műszaki Egyetem (MIT) egyes szakemberei is részt vettek, a hőmérséklet növekedése nem fogja jelentősen befolyásolni a vírus fejlődését. Így Qasim Bukhari és Yusuf Jameel, az MIT kutatói röviden arra a következtetésre jutottak, hogy „a világ legnagyobb részén az új koronavírus terjedése nem csökken a nyár folyamán”.

„A vírus alacsony nedvességtartalmú körülmények között (körülbelül 40%) hajlamos a leginkább a túlélésre” – írja a tanulmányban Linsey Marr, a Virginia Tech University mérnöke.

Ez körülbelül megfelel a páratartalom százalékos arányának a legtöbb európai országban. Ennek eredményeként az amerikai szakemberek szerint a koronavírus ellen Európában felhasználható fegyverek továbbra is a klasszikus módszerek maradnak.

„Jelenleg a vírus a világ teljes lakosságát támadja, és sajnos a meleg évszak érkezése nem állítja meg a járványt. Így továbbra is a társadalmi távolságtartás, a megfelelő higiénia, a tesztelés és az egészségügyi rendszerek megerősítése (személyzet, intenzív ellátás, gyógyszerek, védőeszközök beszerzése) az egyetlen módszerek, amelyeket világszerte alkalmazni lehet” – mondta Matthew Ferrari, a Pennsylvania Állami Egyetem biológia szakos professzora.

A vírus terjedése valamelyest lassulhat a nyár folyamán, de arról semmiképpen sem beszélhetünk, hogy megszűnne a világjárvány, mondják a szakértők.

A fertőzött emberek által kibocsátott aeroszolok szinte azonnal elpárolognak, így a vírus terjedése valamivel nehezebbé válhat. Ezenkívül az is fontos, hogy az emberek nyáron jóval gyakrabban szellőztetnek, így a lakásban található vírusok mennyisége is lecsökken. A napi megbetegedések száma csökkenhet, a járvány azonban ezzel sajnos nem ér véget.

Forrás: accuweather.com, ssrn.com

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek