KuriózumA megoldás, amit egy indiai férfi talált arra a problémára, ami négy...

A megoldás, amit egy indiai férfi talált arra a problémára, ami négy évtized alatt 2500-szorosra növelte a túlsúlyos emberek számát

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Milyen megoldást talált egy őslakos egy olyan ország égető problémájára, ahol a milliárdon felüli lakosság körében, négy évtized alatt 2500-szor nőtt a túlsúlyos emberek száma?

A megoldás, amit egy indiai férfi talált arra a problémára, ami négy évtized alatt 2500-szorosra növelte a túlsúlyos emberek számát

Indiában a Talwalkars, egy elismert márkanév a fitnesz klubok tekintetében, mely több mint 200.000 törzsvendéggel rendelkezik. Létrehozóját egyetlen cél vezérelte, a zömében “túlsúlyos” népességet, az egészséges életmód felé terelni. Ezért aztán négy év alatt, nemcsak a nagyvárosokban, hanem az ország kisebb és eldugottabb településein is fitnesz klubokat nyitott az egészségükért tenni akaró emberek számára.

Ennek a fitnesz teremláncnak a tulajdonosa Madhukar Talwalkars, aki a napokban avatta fel a 206-dik edzőtermét. Mindenik edzőterem előtt Hanuman, az erő istenének szobrát találjuk, mely tulajdonképpen egy majomfej, melyet aztán Talwalkars továbbgondolt és egy testépítő testével egészített ki. A 84 éves Talwalkars, egy napot sem tölt el úgy, hogy ne edzené a testét, melyet ő és családja egyféle “imának ” nevezett el, abból kiindulva, hogy Talwalkarst tekintik Indiában a fitnesz “Atyjának”.

Míg Amerikában, már a 70-es években kezdetét vette a ”fitnesz őrület” addig ez Indiában elég új irányzatnak tűnik, ami a 2000-es évek elején indult. Azóta az edzőtermek száma 30%-os növekedést mutatott a népes Indiában. Bár eleinte az alvilági figurák és a munkásemberek törzshelyének tartották ezeket a termeket, mára már az indiai felső tízezer is szívesen látogatja. Az őslakosság majdnem 1%-a bérlettel rendelkezik ezekben az edzőtermekben, míg ez az arány Amerikában 17%.

A 84 éves Talwalkars annak tulajdonítja hosszú életét, hogy soha nem fogyasztott élete során kávét, alkoholt, teát és nem cigarettázott, viszont mindig sportolt.

A 70-es években, India az alultápláltsággal küzdött, a nagy gazdasági fejlődést követően, azonban az elhízás fenyegeti az ország lakosságát, olyannyira, hogy az elhízott nők száma tekintetében a világ harmadik helyét foglalja el. A férfiak körében, a lakosság egynegyede szenved el szívinfarktust alig 40 éves kora előtt. Ugyanakkor az összlakosság 9 %-a szenved cukorbetegségben.

Talwalkars edzőtermeinek kliensei mára a középosztály soraiból kerülnek ki, és azokból, akiknek egészségügyi problémájuk kényszeríti őket edzésre. Másfelől a filmipar is egy új emberideált helyezett a középpontba, azzal együtt, hogy a Bollywood-i színészek is egyre vékonyabbak és fittebbek. Talwalkars terve, hogy a jövőben egyre több klubbot nyisson és a megváltandó bérletek egyre olcsóbbak legyenek, hogy mindenki számára elérhetővé váljon.

Talwalkars apja, Vishnu Talwalkar szintén sportember volt, aki 1928-ban érkezett Mumbai-ba, és négy év múlva a harcokból összeszedett pénzén megnyitotta első edzőtermét, melyet a nők is használhattak. Talwalkars, fiatalként textilmérnök szeretett volna lenni, de a gyári, ülő munka következtében teste elsatnyult. Ekkor döntötte el, hogy változtatni fog ezen és nekilátott a napi edzéseknek. Napjainkban India, az olimpiai játékokon 9 érmet szerzett, melyből 8 a gyephoki csapatát dicséri.

Időközben, az indiai piacon megjelent Talwalkars konkurense is Prashant Sawant, aki kezdőként Talwalkars edzőtermében tevékenykedett edzőként. A szerencse úgy hozta, hogy a híres Bollywood-i sztár, Shah Rukh Khan, személyi edzőjévé vált, mely annyi pénzt hozott számára, hogy megnyitotta belőle Body Sculptor néven futó két edzőtermét.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek