KuriózumMegcáfolt tévhitek a rágógumiról

Megcáfolt tévhitek a rágógumiról

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Felfrissíteni a leheletet, eltávolítani a lerakódott ételmaradékot, vagy csak csupán megszokásból, vagy stressz levezetésére, de mindannyian gyakran használunk rágógumit. Ebből a tényből adódóan sok vélemény született egyesek igazak, mások pedig tévhitek.

Teenager girl makes chewing gum's bubble

Tény az, hogy nem a legbiztatóbb látvány, ha valaki főleg nyilvánosan önfeledten rágózik sőt csattanós pukkanós gömböt is fúj belőle. De lássuk, hogy a viselkedési szokásoktól eltekintve, mi az, amit sikerült kideríteni a rágógumiról.

Az iskolai rágózás gyengíti a diákok teljesítőképességét?

A tanárok természetesen nem örülnek egy-egy rágót csámcsogó diáknak. Egyesek azt állítják hogy ronda szokás, míg másoknak az a meggyőződése, hogy elvonja a figyelmet és csökkenti a koncentrációképességet.

A választ független kutatások hozzák ez ügyben, amelyek eredményei szerint a rágózás növeli a vérkeringést az agy fele, ezáltal elősegítve a jobb oxigén ellátást, ez pedig elengedhetetlenül szükséges a jó memóriához és koncentrációhoz. Más források szerint az Egyesült Államokban sok oktató rágógumival kínálja a diákokat a vizsga előtt. Ez az engedékenyebb hozzáállás elősegíti a stressz levezetését és csökkenti a vizsgával járó feszültséget.

A rágó egyik hatóanyaga elősegíti a rákképződést

Egy időben megjelent egy olyan hipotézis, amely szerint a rágó egyik alkotóeleme a vinil-acetát egy olyan összetevő, amely rákkeltő tulajdonságokkal bír. Az ez irányba történt kutatások nem tudtak erre egyértelmű bizonyítékkal szolgálni.

Ha lenyeled, 7 évig feltapad a gyomrodra

Aggódó szülők gyakori ijesztgetése. Természetesen hogy ez is csak egy megcáfolt tévhit. A gyomornedv nem képes megemészteni a rágógumit, de a bél perisztaltikájának következtében folyamatosan előre haladva a bélcsatornán egy –két nap múlva természetes úton megszabadulsz tőle.

Nincsen jó hatással a fiatal fogakra

A hit abból ered, hogy régebben a rágók édesítésének alapja a cukor volt, de ma már legtöbb rágó egy természetes édesítőt tartalmaz a xilitolt vagy szorbitolt és cukormentesek. A szájban lévő baktériumok savat termelnek és lecsökkentik a száj ph-ját, ez fogszuvasodáshoz vezet. Az étkezés utáni rágózás elősegíti a nyálelválasztást amely lúgos vegyhatása semlegesíti a savas ph-t.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek