HolotropikumMég több kullancs van idén nyáron, és egy újabb veszélyes betegséggel fertőznek

Még több kullancs van idén nyáron, és egy újabb veszélyes betegséggel fertőznek

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Idén nyáron figyeljünk oda a kullancsokra, ha nem akarunk súlyos betegségeket összeszedni!

Még több kullancs van idén nyáron, és egy újabb veszélyes betegséggel fertőznek

Javában tart a kullancsszezon, így a természetben járók, kirándulók, állattartók fokozottan figyeljenek ezen vérszívó élősködőre, mert nem csak a bőrbe fúrhatja bele mélyen magát, hanem a Lyme-kór mellett egy veszélyesebb vírust, a Powassan-vírust is terjesztheti, aminek igencsak veszélyes szövődményei lehetnek, sőt halált is okozhat.

Rebecca Eisen, a U.S Centers for Disease Control and Prevention biológusa szerint tavasztól őszig fokozottan kell számolni a kullancsveszéllyel. Laura Goodman, a Cornell Egyetem kutatója arra figyelmeztet, hogy a mostani nem lesz egy egyszerű szezon, hiszen sok csípésre kell felkészülni, mivel a kullancsok egyedszáma az utóbbi időszakban megugrott.

A Powassan-vírus tünetei:

  • magas láz
  • migrén
  • hányinger
  • hidegrázás
  • gyengeség
  • zavartság
  • memóriaproblémák

A Powassan-vírusban szenvedőket azonnal kórházi kezelésben kell részesíteni. A legsúlyosabb szövődményt az agyhártyagyulladás jelenti, ilyen esetben 10 százalék esély van arra, hogy a fertőzött belehal a betegségbe.

Rebecca Eisen szerint a Powassan-vírust terjesztő kullancsok ma már olyan területeken is előfordulnak, ahol korábban nem voltak jelen.

A 90-es évek végére a Lyme-kóros esetek száma megháromszorozódott az Egyesült Államokban, az ország középnyugati régiójában pedig 300 százalékos emelkedést jegyeztek. 2015-ben az amerikai lakosság körében 30 ezer Lyme-kóros esetet jegyeztek, de a szakemberek szerint ennél jóval több fertőzött lehet. De nemcsak az Egyesült Államokban tapasztalható a betegség megugrása, hazánkban is egyre többször hallani Lyme-kóros betegekről.

Ezt már láttad? Zseniális trükk, hogy elkerüljük a kullancscsípést!

A legjobb ellenszer, hogy elkerüljük a kullancs-támadásokat, ha megelőzzük a bajt, és nem megyünk kullancs-gyanús helyekre, főleg oda, ahol köztudottan birkák legelnek. Ha mégis kirándulni megyünk, húzzunk hosszú nadrágot, amelynek szárát tegyük a zokniba. Viseljünk világos öltözéket, így könnyebben és időben észrevehető a vérszívó.

Vigyünk fel rovarriasztó krémet a bőrünkre, kirándulás után a gyerekek testét vizsgáljuk át tüzetesen, ha találunk egy kullancsot, a sürgősségre kell menni, ahol eltávolítják a vérszívót.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek