HolotropikumMég egy rossz dolog a dohányzásról, melyről eddig nem hallottál

Még egy rossz dolog a dohányzásról, melyről eddig nem hallottál

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

A szívre és tüdőkre gyakorolt negatív hatása mellett, a dohányzás lelassítja a csontállomány regenerálódási folyamatát, továbbá növeli a szövődmények kialakulásának veszélyét – derült ki egy nemrégiben elvégzett kutatásból, amelyet az amerikai Pennsylvaniai Egyetem szakemberei hajtottak végre.

cigi

Például egy sípcsonttörés gyógyulása 7 hétnél is tovább tarthat egy dohányzónál – jelentették be a kutatók a márciusban megrendezett Amerikai Ortopéd-Sebészeti Akadémián.

A szakértők összesen 20 tanulmányt elemeztek ki, amelyekben összesen 6 ezer 480 páciens esetét részletezték, közülük 1457 dohányzott. Mindannyiukat valamilyen csonttöréssel kezeltek, különböző módszerekkel. Az eredmények arra utaltak, hogy egy nemdohányzó személynél a törés átlagosan 24,1 hét alatt gyógyult meg, míg a dohányzó személyeknél ez a folyamat közel 6 héttel tartott tovább. A sípcsontnál a különbség még nagyobb: átlagosan 25,1 hét alatt forr össze a csont a nemdohányzóknál, azonban aki cigarettázik és eltörik a lábszárcsontja, +7 hetet számíthat a gyógyulásra – áll a kimutatásban.

Emellett, további szövődményekkel is járhat a cigarettázás: fertőzések, gyulladások keletkezhetnek a felszínen, vagy pedig a mélyebb szövetekben, méghozzá 7%-kal nagyobb valószínűséggel. A dohányzás ugyanis lelassítja a szervezet regenerálódási folyamatát – emlékeztet a Francia Ortopéd-Sebészeti és Traumatológiai Egyesület. A belélegzett szénmonoxid hatására a szövetek oxigén-ellátása csökken, a nikotin pedig a kollagéntermelést fogja vissza. Ennek hatására lesz lassú a hegedési folyamat, ami a seb/törés gyulladását eredményezheti – magyarázzák a szakértők.

„A kutatás célja, hogy megértessük a pácienseinkkel, a dohányzás nemcsak a szívnek árt.” – nyilatkozta dr. Samir Mehta, a Pennsylvaniai Kórház képviselője, valamint a kutatás társ-kezdeményezője.

„Ezzel a kockázattal minden dohányosnak számolnia kell, ha csonttörést szenved, és ha sebészeti beavatkozásra kerülne sor.” – tette hozzá.

A tudósok szerint, további kutatásokra van szükség a cigaretta egyéb káros hatásainak a kiaknázására, valamint az elektronikus cigaretták által bevitt nikotin mellékhatásaira nézve, ezutóbbi luxuscikkek ugyanis egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek