KuriózumMatematikailag bizonyították Isten létezését

Matematikailag bizonyították Isten létezését

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

A filozófusokat és a teológusokat régóta foglalkoztatja Isten létezésének kérdése. Nemrég két európai matematikusnak azonban egy osztrák matematikus, Kurt Gödel tételét felhasználva sikerült bizonyítania matematikailag Isten létezését – olvasható Az Alternatív Tudományok Fóruma blogon.

isten

Kurt Gödel halála előtt közzétette egy matematikai bizonyítást Isten létezéséről, a bizonyításon pedig 30 évet dolgozott. A modern axiomatikus matematikán nyugvó bizonyítás az ősi matematikai hagyományokon és az euklideszi geometrián alapszik. Erről azt kell tudni, hogy az alapok az axiómák megfogalmazásával kezdődnek.

Az axiómák olyan állítások, amelyek nem bizonyítottak, de nyilvánvalónak tűnnek. Ezután az alaptétel és a matematikai logika által bizonyíthatók a tételek, és felépíthető az elmélet. Gödel Isten létezését tételként próbálta bizonyítani, öt alaptételből kiindulva, amelyek a matematikai logika részeként „nyilvánvalónak” tűnnek.

A blog szerint a bizonyítékoknak az elejétől fogva két gyenge pontja volt. Egyrészt, ezek az axiómák valóban nyilvánvalók-e, valamint ténylegesen kompatibilisek-e egymással úgy, hogy mellőznek minden rejtett ellentmondást. Az első kapcsán kijelenthető, hogy az axiómák a matematikában „ésszerűnek” tűnhetnek, ám egyben önkényesek is, így ha igazak, Isten létezését sejtetik. A másik gyenge pontot több mint négy évtizede vizsgálták, mivel szükséges bizonyítani, hogy az öt alaptétel belső ellentmondásoktól mentes.

Christoph Benzmüller német és Bruno Woltzenlogel Paleo osztrák matematikusoknak most sikerült matematikai jelekkel ábrázolni a Gödel-axiómákat, majd egy erre a célra kifejlesztett, a logika szerint működő szoftver segítségével megállapították, hogy az axiómák nem tartalmaznak rejtett ellentmondásokat, és megerősítették a tétel igazolását. Fontos tudni, hogy a matematikai résztől eltekintve, Gödel bizonyítása nem teljesen új keletű, hisz az angol Canterburyi Szent Anzelm teológus és filozófus már a 11. században hasonlóan érvelt. Érvelése pedig az ókori görög filozófusok és matematikusok “visszavezetés az abszurdra” gondolkodáson alapult – számolt be a blog.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek