KuriózumMárcius 25-én érkezik a nyári időszámítás

Március 25-én érkezik a nyári időszámítás

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Kezdődik a nyári időszámítás, március 25-én, vasárnap hajnali 2 órakor kell 3 órára átállítani az órát. Az óraátállítás körülbelül 6 milliárd forinttal csökkentik az ország áramszámláját.

A MAVIR Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. csütörtöki közleménye szerint az óraátállításoknak köszönhetően éves szinten körülbelül 120 gigawattórával kevesebb áramot használ fel az ország, ami 30-40 ezer háztartás éves fogyasztásának felel meg.

A hazai villamosenergia-rendszert irányító MAVIR Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. szakemberei 1949 óta gyűjtik és elemzik a mindenkori fogyasztási adatokat.

A MAVIR tájékoztatása szerint az átállítás előtti és utáni időszakot összehasonlítva naponta 1,5-3 százalékos , vagyis 2000-4000 megawattóra fogyasztáscsökkenés tapasztalható.

A megtakarítás nemcsak a pénztárcát kíméli, hanem a környezet számára is hasznos, ha kevesebb energiát kell az erőművekben termelni – írják a MAVIR a közleményében.

Az Európában 1996 óta egységesen alkalmazott módszer azon alapul, hogy március 21-e és szeptember 21-e között a nappalok hosszabbak, mint az éjszakák. Az órák előreállítása biztosítja azt, hogy a világossággal jobban egybeesik az ébrenlét időszaka, amely reggel 7 és este 10 óra közé esik, ekkor kevesebb energiát kell világításra használni.

Forrás: HVG.hu

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek