HolotropikumMár beszéd előtt barátkoznak a kisbabák

Már beszéd előtt barátkoznak a kisbabák

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Ausztrál tudósok felfedezték, hogy a kisbabák még azelőtt elkezdenek barátkozni, mielőtt beszélni tanulnának.

A Charles Sturt egyetem keretein belül készült kutatások felfedték azokat a módokat, ahogy a csecsemők interakcióba lépnek társaikkal. A kutatók képeket, rövid videókat vetítettek a kísérletre kiválasztott csecsemőknek, és azt figyelték hogyan változik a viselkedésük.

Az eredményeket összegezve azt állapították meg, hogy 6-18 hónapos korukig a kisbabák nonverbális kommunikáció útján már kapcsolatokat építenek ki társaikkal, amikhez hangulati attribúciókat is kapcsolnak (kedvelik, gyűlölik, semlegesnek tekintik az adott személyt), sőt, képesek akár humort is eszközölni egymás között.

“Nagyon meglepettek voltunk, amikor azt láttuk, hogy az alig pár hónapos csecsemők viccelnek egymás között, vitatkoznak, és a saját helyüket próbálják megerősíteni a szociális hálóban. Teljesen felnőttes prioritásokat követtek, amik lenyűgöztek minket.” – nyilatkozta Jennifer Summison, az ausztrál egyetem kutatója.

Példának okáért megfigyelték, hogy amikor egy kisbaba használatba vette egy másik játékát, az undorral vonult a terem túlsó végébe, és haragot, ún. “puffogást” produkált, vagyis megsértődött és nem volt kíváncsi társára.

Egy másik esetben a tanítónő emelt hangszinten beszélt, szidalmazott egy csecsemőt, egy nem érintett kislány megijedt, és közelebb húzódott “férfi” társához, ahol percek alatt megnyugodott, és folytatták a játékot.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek